Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

In lang vervlogen tijden...

Nog niet zo heel lang geleden was de politieke wereld een mannenbastion. Het leek een ongrijpbare vesting voor de vrouw. Je moest al een harde tante zijn, of je minstens voordoen als een, om enige toegang te verkrijgen. Een “iron lady” was het perfecte voorkomen om door te stoten en daardoor het clichématige beeld ervan te versterken. Geen huppelende juffertjes die even hun lippen bijstiften, geen charmante blikken werpen door het halfrond, zelfs geen relaties op de werkvloer. Mannen, droge maar dodelijk efficiënte mannen. Opgepoetste schoenen, grijze maatpakken, potten brillantine in het haar, statig voorkomen en immer gefronste wenkbrauwen. Zakelijk een hand schudden liefst krachtig genoeg om duidelijk te maken hoe mannelijk je wel was.

Tijden veranderen, en ja, ook de politiek. Vandaag de dag, zoals het heet, zie je flukse dametjes door het parlement zweven. Met een gezwinde tred en een frisse bries. Louis Vuittontasjes bij de hand. Vol zelfvertrouwen stappen ze naar de kiezer. Hen overtuigen van schoonheid en competentie hoeft al lang niet meer. Ze boezemen een natuurlijk vertrouwen in. Zo erg zelfs dat het seksistisch klikkende ritssysteem al een tijd voorbij gestreefd is. De optocht van de vrouw in de politiek is niet meer te stuiten.

Zo bewees ook Agalev bij de voorstelling van de lijsttreksters. Wat vroeger maar moeilijk in te beelden was is vandaag werkelijkheid. Alle nummer 1-plaatsen zijn voor de dames. Telkens opnieuw mocht de man de duimen leggen. Een kort overzicht:

Antwerpen

Fauzaya Talhaoui

Limburg

Jacinta De Roeck

Oost-Vlaanderen

Vera Dua

Vlaams-Brabant

Magda Aelvoet

West-Vlaanderen

Rita Brauwers

Senaatslijst

Mieke Vogels

PieterJan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons