Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Opinie: Christen-democratische debatavond te Gent

Dinsdag 17 december was er een debat aangekondigd in het auditorium C aan de Blandijnberg te Gent. De avond was een organisatie van de CDS (Christen-Democratische Studenten). Blijkbaar hebben de organisatoren heel wat om handen gehad. Niet alleen werd de locatie in extremis gewijzigd ook kwam de AEL plots opzetten met enkele voorwaarden. Abou Jahjah, het nieuws van de afgelopen weken in levende lijve, wilde enkel persoonlijk praten met de partijleiders. Het oorspronkelijk opzet van een rechtstreekse confrontatie tussen Annemans en Jahjah was toen al geheel niet meer mogelijk. Jahjah eiste bovendien ook nog eens dat er andere partijen aanwezig zouden zijn om mee te debatteren. Hij wilde niet in de tegenovergestelde extreme hoek van het Vlaams Blok geduwd worden. Of de AEL een wijselijke beslissing heeft genomen door Jahjah thuis te laten en zijn rechterhand Ahmed Azzuz te sturen, laat ik voorlopig in het midden.
Lees deze opinie van Pieterjan Viaene nu...

Dinsdag 17 december was er een debat aangekondigd in het auditorium C aan de Blandijnberg te Gent. De organisatie was van de CDS (Christen-Democratische Studenten). Blijkbaar hebben de organisatoren heel wat om handen gehad. Niet alleen werd de locatie in extremis gewijzigd ook kwam de AEL plots opzetten met enkele voorwaarden. Abou Jahjah, het nieuws van de afgelopen weken in levende lijve, wilde enkel persoonlijk praten met de partijleiders. Het oorspronkelijk opzet van een rechtstreekse confrontatie tussen Annemans en Jahjah was toen al geheel niet meer mogelijk. Jahjah eiste bovendien ook nog eens dat er andere partijen aanwezig zouden zijn om mee te debatteren. Hij wilde niet in de tegenovergestelde extreme hoek van het Vlaams Blok geduwd worden. Of de AEL een wijselijke beslissing heeft genomen door Jahjah thuis te laten en zijn rechterhand Ahmed Azzuz te sturen, laat ik voorlopig in het midden.

In elk geval begon de avond met veel animo. In het gelid kwamen een dertigtal Vlaams Blok-aanhangers aangemarcheerd. Met enkele krachtig bulderende leuzen probeerden ze de linkse studenten angst in te boezemen. De linkse studenten waren blijkbaar ook van geen kleintje vervaard. Een dappere juffrouw stond kordaat in het oor te roepen van een boomlange rechtse man. Misschien wel het symbolisch beeld van wat een tumultueuze avond zou worden.

Eenmaal de toeschouwers de arena hadden betreden was het enkel nog wachten op de kemphanen. Een voor een betreden ze het halfrond, de filmmuziek uit The Gladiator ging daar niet misstaan hebben. Hugo Vandenberghe (CD&V), Bart De Weever (N-VA), Ahmed Azzuz (AEL) en Gerolf Annemans (Vlaams Blok) namen plaats in de sofa’s, Jurgen Verstrepen was aangeduid als moderator van de avond. Een rol die hem die avond niet zo best afging. Sprekers kregen veel de kans om een monoloog af te steken, de tussenkomst was bijwijlen laat. Na een poos leek het er zelfs op dat senator Vandenberghe het lakse optreden van Verstrepen beu was en nam hij zelf de rol van moderator op zich. Een komisch zicht voor de objectieve waarnemers in de zaal. Inhoudelijk leek het debat aanvankelijk nergens op. Pas toen Azzuz –ere wie ere toekomt- voet bij stuk hield om bij enkele hoofdpunten te blijven stilstaan, kwam men tot een structureel debat. Jammer genoeg duurde het niet lang of het zat er opnieuw bovenarms op. Al na enige tijd kon geconcludeerd worden dat Ahmed Azzuz nog niet tot de enkels kwam van zijn voorzitter, Dyab Abou Jahjah. Deze verbale tekortkoming leek zich te uiten in een nederlaag. Voor zoverre men over winst en verlies kan spreken bij een debat, ben ik toch eerder geneigd een nederlaag toe te schrijven aan de AEL. Waarschijnlijk kan Abou Jahjah zich nu voor het hoofd slaan, een uniek kans om in het strijdperk te treden met een rechtstreekse opponent verkeken.

In elk geval een pluim voor de organisatoren, alles was piekfijn in orde. Ze hadden er duidelijk alles aangedaan om ons deze avond niet te ontnemen. Kortom het enige minpunt die avond was Ahmed Azzuz die door herhaaldelijk verkeerd woordgebruik in onmin raakte met het talrijk opgekomen publiek. Zo noemde hij niet aflatend het Vlaams Blok een ‘partijtje’. Nu mag u voor -of tegenstander zijn van het Vlaams Blok, maar het een partijtje noemen is de waarheid geweld aan doen. Gelukkig werd de jonge AEL-energie nu en dan getemperd door pragmaticus Vandenberghe. Het fijne nieuws was dan wel weer dat de politiemacht er voor niks stond. Rustig ging ieder zijn weg op om de avond af te sluiten met een fris pintje. Ik althans…

P.J. Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons