Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Opinie: De LPF-farÁe

De verkiezingshokjes zijn in Nederland nog maar net opgeborgen of ze kunnen al weer bovengehaald worden. Slechts enkele maanden na de samenstelling van het nieuwe Nederlandse kabinet, gebeurt wat velen al voorspeld hadden. De LPF die zo succesvol was bij de verkiezingen (niet ondanks de moord op Pim Fortuyn) heeft gefaald. Ware het niet dat Prins Claus gestorven is, was het kabinet nu waarschijnlijk al ontbonden. Dit zegt de website van de NOS. Waarom loopt het verkeerd met de LPF? Dat is heel simpel te verklaren. Pim Fortuyn was een mediafenomeen tot en met. Extreem-Rechtse sympathiŽn, opmerkelijke decadentie in zijn levensstijl en een zeer populistische boodschap die natuurlijk in het deftige Nederland veel stof deed opwaaien.
Lees dit opiniestuk van Chris Demeyere nu...

De verkiezingshokjes zijn in Nederland nog maar net opgeborgen of ze kunnen al weer bovengehaald worden. Slechts enkele maanden na de samenstelling van het nieuwe Nederlandse kabinet, gebeurt wat velen al voorspeld hadden. De LPF die zo succesvol was bij de verkiezingen (niet ondanks de moord op Pim Fortuyn) heeft gefaald. Ware het niet dat Prins Claus gestorven is, was het kabinet nu waarschijnlijk al ontbonden. Dit zegt de website van de NOS. Waarom loopt het verkeerd met de LPF? Dat is heel simpel te verklaren.
Pim Fortuyn was een mediafenomeen tot en met. Extreem-Rechtse sympathiŽn, opmerkelijke decadentie in zijn levensstijl en een zeer populistische boodschap die natuurlijk in het deftige Nederland veel stof deed opwaaien.

Zijn verkiezing was een farce. Nederland kon nog niet opkomen tegen populisten, en zeker niet tegen Fortuyn die, het moet gezegd zijn, een briljant tacticus was. De Lijst Pim Fortuyn was zijn methode en zijn middel om zijn roem te gebruiken terwijl ze nog vers nageurde van de vorige overwinning.

Hij stelde de lijst samen volgens een machiavellaans principe: je medestanders mogen elkaar afmaken zoveel ze willen, zolang ze maar allemaal aan jou ondergeschikt blijven. Verdeel en heers. De LPF werd snel geconstrueerd rond enkele bekwame personen en enkele idealistische maar naÔeve mensen, en nog veel meer personen van een wel hťťl twijfelachtig allooi.

Toen Fortuyn neergeschoten werd, verdween de natuurlijke leider. Herben probeerde zich op te werpen als de erfgenaam van Fortuyn die de waarden en ideeŽn van zijn voorganger zou verderzetten... Een strategie die eerder al door Octavianus Julius toegepast werd en hem de geschiedenis liet ingaan als Augustus Caesar. En even leek het te lukken. Maar Herben verloor zijn grip op de rest van de partij. Was er iemand die het niet zag aankomen? Mensen gaan, van nature uit, streven naar hun eigenbelang en eigen vooruitgang zelfs ten koste van het gemene goed. Het gemene goed was de erfenis van Fortuyn, verpersoonlijkt in Herben en zijn medestanders (hoewel niet bijster goed). Dat dit moest opgegeven worden om enkele megalomane mensen hun o zo gekoesterde woordjes te laten debiteren op een manier die eerder gelach dan instemming opriep, is een duidelijk teken dat hier en enkel hier de grote fout zat. Fortuyn is dood. De LPF was gemaakt om onder zijn absolute heerschappij te staan, zonder hem zou ze ten onder gaan.

De grote fout ligt bij de christen-democraten, die hadden moeten nadenken en beseffen dat elke populist die ze aan de macht brachten hen serieus in de zak gezet heeft. Ikzelf ben gewoon enorm verrast dat het zo lang geduurd heeft.

Chris Demeyere

DiscussiŽren over deze opinietekst kan hier.

De redactie van politics.be is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van de stukken gepubliceerd onder de rubriek "columns en opinies"

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons