Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Interviews

Jef Sleeckx vindt de tijd rijp voor een andere politiek.
Gewezen sp.a-parlementslid Jef Sleeckx (69) mag dan op pensioen zijn, begin augustus schudde hij politiek Vlaanderen wakker met zijn Comité voor een Andere Politiek. Eind oktober, niet toevallig een jaar na de nationale vakbondsbetoging tegen het generatiepact, mondt deze beweging misschien uit in een politieke partij. “Iedereen die tegen het neoliberale beleid is, uit welke hoek hij ook komt, is welkom in de nieuwe beweging.” Politics.be sprak met één van de bezielers van het nieuwe initiatief.

Vrouwen in de politiek: 'Vrouwen moeten zich gedragen als mannen'
Aline Lucas, een toekomstige Master Sociaal Werk, schreef een scriptie over het glazen plafond, en meer bepaald hoe dit tot uiting komt in de politiek. Het aantal vrouwelijke politici mag dan toegenomen zijn de laatste jaren, er zijn nog steeds heel wat uitdagingen. Vrouwen voelen zich ook vaak geviseerd, dat bleek deze week nog in het Vlaams Parlement. Ten onrechte? Vrouwen stoten ook nog steeds zelden door naar topfuncties? Is er sprake van discriminatie of zijn vrouwen hier zelf ook schuldig aan? Een interview.

Interview met Ayaan Hirsi Ali: 'Moslimmannen voelen dat hun machtspositie wankelt'
Een jaar geleden, op 2 november 2004 werd filmmaker Theo Van Gogh op klaarlichte dag in Amsterdam vermoord door Mohammed Bouyeri, een radicale moslim. Op het lichaam van zijn slachtoffer liet hij een duidelijke boodschap achter ten aanzien van zijn eigenlijke doelwit. ‘Ik weet zeker dat jij, O Hirshi Ali, ten onder gaat’, zo luidde de doodsbedreiging ten aanzien van Ayaan Hirsi Ali, de Nederlandse politica van Somalische afkomst. Onder bescherming van de Nederlandse veiligheidsdienst leefde ze gedurende meer dan twee maanden ondergedoken en tot vandaag wordt ze door lijfwachten van nabij gevolgd en beschermd. Dat belet haar niet om politiek verder actief te zijn en meer dan ooit op te komen voor de rechten van moslima’s.

Interview met Elio Di Rupo (PS): 'Een praatbarak verandert de wereld niet'
In Europa verwatert elke echte grens tot er niet meer dan een grijze vlek van overlappende landen overblijft. Ook in de wereldhandel wordt er alles aan gedaan om grenzen, heffingen en controles in te krimpen tot de stippellijntjes op de landkaarten de laatste herinneringen aan de ooit zo soevereine naties worden. En tegelijk loopt er door de mentale aardrijkskunde van België een onzichtbare maar metershoge Muur die Franstaligen van Nederlandstaligen scheidt. Aan gene zijde van die taalmuur woont -naar verluidt- de machtigste man van het koninkrijk. Ondanks het recente mediaoffensief van Elio Di Rupo, blijft de man achter het vlinderdasje een onbekende ten noorden van de taalgrens. De volledige splitsing van de politieke partijen op basis van taal is een unieke, Belgische vergissing, zegt Di Rupo. Zoiets vind je nergens anders in de wereld. Ik begrijp perfect de redenering die destijds achter die beslissingen zat -de voortdurende ervaring van de Vlamingen dat ze moesten opboksen tegen de Franstaligen- maar als ik erop terugkijk kan ik niet anders dan het een beetje waanzinnig vinden.

Forumsessies: De burger sprak met Jos Verhulst
“Vurig verdediger van de burgerreferenda op volksinitiatief als zijnde het ideale middel voor het verdiepen van de democratie (de titel van zijn boek). Prominente figuur binnen de beweging voor directe democratie en specifiek de organisatie WIT (Werkgroep Implementatie Tijdsgeest). Verhulst frequenteert reeds lange tijd dit forum. Nu kan u hem rechtstreeks uithoren in een forumsessie.” Jos Verhulst was al langer actief op het Politics.be forum, maar hij kreeg een week een subforum voor hem alleen waar hem het vuur aan de schenen werd gelegd. Niet enkel vragen over directe democratie ( zijn stokpaardje ) werden hem gesteld, maar ook maatschappelijke problemen werden hem voorgelegd door onze forumbezoekers. De interessantste vragen en antwoorden van zijn forumsessie vindt u hieronder.

Interview met Saïd El Khadraoui (sp.a): 'De grondwet zal Europa dichter bij de mensen brengen'
Met zijn 29 jaar is hij één van de jongste van de 732 leden van het Europees Parlement. Toch heeft Saïd El Khadraoui het gevoel dat hij, ook al is hij één van de velen, het verschil kan maken. En de macht van het Europees Parlement zal nog groeien als de grondwet er komt. Een gesprek over de toekomst van Europa, de relatie met de burger, de internationale handel en het buitenlands beleid van de Europese Unie. Eén ding is duidelijk: voor El Khadraoui kan Europa alleen nog maar beter en sterker worden.

Forumsessies: De burger sprak met Ludo Dierickx
Dierickx is een federalist en schreef het boek 'Nationalisme onder het mes'. Hij is actief bij de beweging B Plus en zetelde in een vorig leven als parlementslid voor AGALEV. Hij schreef een reeks boeken over het groene gedachtengoed en werd door prof. Deschouwer (VUB) 'de schrijvende senator' genoemd. Een decennium terug nog in uw parlement, nu in uw forum. Deze persoon was een week op ons forum en de interessantste vragen van onze forumbezoekers en de daaraan gekoppelde vragen van Ludo Dierickx hebben wij voor u samengevat.

Forumsessies: De burger sprak met Luc Versteylen
Pater Versteylen wordt algemeen gezien als de grondlegger van de groene beweging in ons land. Dat leidde in de jaren '70 tot de oprichting van Anders Gaan Leven, oftewel AGALEV (nu de partij Groen!). Hijzelf en de andere oprichters bekritiseerden later de partij als zou deze teveel linkse elementen hebben aangetrokken/toegelaten. Vandaag is hij 77 jaar en nog steeds actief in een nieuwe politieke (groene) werkgroep. Een levende legende. Pater Versteylen heeft een week op ons forum vertoefd en veel schrijfgesprekken ( zoals hij ze zelf noemt ) neergepend. Wij hebben voor u een aantal vragen van onze forumbezoekers en de antwoorden van Pater Versteylen gebundeld hieronder.

Forumsessies: De burger sprak met Matthias Storme
Onlangs won Storme de Prijs voor de Vrijheid en werd daarmee door menig academicus gelauwerd voor zijn strijd voor de individuele (private) rechten. Die strijd kwam vooral tot uiting bij het aanvechten van de antidiscriminatiewet. Vorige week in het nieuws, nu in uw forum. We hebben voor u de interessantste vragen van onze forumbezoekers en de daarbij horende antwoorden van Storme samengesteld hieronder. De vragen zijn dus niet gesteld door Politics-medewerkers, maar door forumbezoekers.

Politics.be sprak met Norbert De Batselier (sp.a)
Norbert De Batselier, notoir sp.a-politicus, lijkt al sinds jaar en dag de voorzitter te zijn van het Vlaams Parlement. Onze redactie vond het dan ook hoog tijd om hem even aan de tand te voelen over de werking van dat Vlaamse parlement, onze huidige staatsstructuur en zijn verwachtingen naar de toekomst toe.

Politics.be sprak met Bart Staes (Groen!) over milieu & Tsjetsjenie: 'Europa moet nu de dialoog op gang trekken'
Bart Staes, europarlementslid voor Groen!, beleeft drukke tijden. Afgelopen vrijdag bemiddelde hij in Londen nog in vredesgesprekken tussen Tsjetsjeense rebellen en Russische soldatenmoeders. Bovendien treedt na heel wat lobbywerk van het Europees Parlement ook eindelijk het Kyoto-protocol in actie. Twee grote doorbraken dus op terreinen waar Staes zich thuisvoelt: vrede en milieu.

Forumsessies: De burger sprak met Boudewijn Bouckaert
Bouckaert is professor aan de Gentse universiteit en een opgemerkt figuur door zijn voorzitterschap van de 'liberale politieke club en denktank' Nova Civitas. Hij is tevens een vurig verdediger van het klassiek liberalisme en wordt daarbij wel eens bekeken als de oppositie binnen de heersende liberale klasse. Daarnaast is hij ook voorzitter van het OVV (Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen)Deze man kreeg een week de tijd om de vragen van onze enthousiaste forumgebruikers te beantwoorden. Ontzettend veel vragen en antwoorden. We overlopen ze even voor u...

Politics.be sprak met Marino Keulen (Vlaams Minister van Inburgering): 'Dit is de mooiste bevoegdheid waarvan je kunt dromen'
Vlaanderen heeft nu ook een Minister van Inburgering. De functie ging naar de liberale excellentie Marino Keulen. Hij deed al heel wat stof opwaaien, ondermeer met uitspraken zoals "wat als zo’n vrouw een geweer onder haar boerka draagt?". Wij hadden een gesprek met hem...Lees verder...

Politics.be sprak met Mimount Bousakla (sp.a): 'Het is niet vijf voor twaalf, het is half één'
Sinds de moord op Theo Van Gogh zijn er heel wat dingen veranderd in Europa, maar ook in België zijn er consequenties. SP-A senator Mimount Bousakla kreeg meerdere doodsbedreigingen en moest tot haar grote spijt zelfs bijna onderduiken. Vandaag heb ik gezien de omstandigheden zeer veel geluk met haar te kunnen praten. Lees verder...

Politics.be sprak met Tim Swaans (ACV): 'Van het brugpensioen moet men afblijven!'
De vergrijzing rukt op in Europa, en zal in 2010 voor een eerste keer hard toeslaan. We hebben dus nog vijf jaar om de gevreesde 'opaboom' het hoofd te bieden. Ook in België trekken politici aan de alarmbel. De kreet dat iedereen langer moet werken, klinkt steeds luider. Het brugpensioen lijkt dan ook met uitsterven bedreigd. Het ACV vindt dat oneerlijk, want volgens hen is het niet altijd evident om 50-plussers lang aan het werk te houden. Tim Swaans, regionaal vakbondsvertegenwoordiger voor ACV Antwerpen, beklemtoont dat de lage werkgelegenheid het grootste probleem is. Hij is bovendien begeleider van 'ACV 50-plus', een werkgroep voor oudere werkzoekenden en bruggepensioneerden. Volgens hem ondervindt deze groep veel problemen om nog werk te vinden. Wij hadden een gesprek met Tim Swaans... Lees verder...

Interview met Ayaan Hirsi Ali: 'We moeten de moslims bevrijden uit de maagdenkooi'
Ayaan Hirsi Ali werd in 1967 geboren in Somalië en vluchtte naar Saoedi-Arabië om via Ethiopië in Kenia te belanden. In 1992 werd ze door haar vader uitgehuwelijkt aan een in Canada woonachtige clangenoot van haar. Eenmaal in Duitsland, onderweg naar Canada, vluchtte ze naar Nederland. Daar studeerde ze politicologie in Leiden, werkte zes jaar als tolk, ging aan de slag in de studiedienst van de socialistische Partij van de Arbeid en werd in januari 2003. verkozen tot Tweede Kamerlid voor de liberale VVD-fractie. In 2002 verscheen haar eerste boek De zoontjesfabriek. Enkele weken terug verscheen haar tweede boek De Maagdenkooi. Het is een bundeling van essays en lezingen uit 2003 aangevuld met haar ervaringen als tolk voor Somalische vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen en asielcentra. Met haar optreden schaart Ayaan Hirsi Ali zich in de internationale gelederen van vrouwen als de Iraans-Franse schrijfster Chahdortt Djavann, de Nobelprijswinnares Shirin Ebadi en de Algerijns-Noorse cabaretière Shaban Rachmani, die allen de strijd aanbinden met de onderdrukking van vrouwen door de islam. Wij hadden een gesprek met deze politica die onlangs nog doodsbedreigingen kreeg. Lees verder...

Politics.be sprak met Frank Vanhecke (voorzitter Vlaams Belang) & Jurgen Verstrepen (Vlaams parlementslid Vlaams Belang)
Op zondag 14 november 2004 hield het Vlaams Blok op te bestaan... Dit als gevolg van de eerdere veroordeling van drie vzw's van het Vlaams Blok voor racisme. Het Blok heeft zichzelf dus (noodgedwongen) ontbonden maar heeft meteen een nieuwe partij opgericht die luistert naar de naam Vlaams Belang. Meteen na de bekendmaking van de nieuwe naam hadden wij kort gesprek met partijvoorzitter Frank Vanhecke & Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen. Lees verder...

Interview met Remzi Karzal: Er is nog geen verandering in Turkije: het Koerdisch probleem bestaat nog steeds niet.
Sedert 1 juni is er geen bestand meer in Turkije tussen de Koerdische guerrillero's en het leger. Er was al vorig jaar sprake van onder de Koerden om het op te zeggen omdat de Turkse regering niet reageerde op het eenzijdige Koerdische wapenbestand, dat was uitgeroepen met het oog op vredesonderhandelingen. Ook op eerdere bestanden, in 1993, 1995 en 1998 kwam er geen positieve reactie. De enige reactie van Turkije was militair en de voorbije maanden werden de acties tegen de Koerden nog opgedreven. Een gesprek hierover met Remzi Kartal. Lees nu...

Politics.be sprak met Fauzaya Talhaoui (spirit)
Op 8 juli jongstleden legde Fauzaya Talhaoui de eed af als senator. In de Senaat zal ze de plaats innemen van Caroline Gennez, die naar het Vlaamse niveau verhuisde. Het sp.a-partijbureau besliste om allerlei redenen de vrijgekomen coöptatie toe te kennen aan spirit in de persoon van Fauzaya Talhaoui. Fauzaya stond bij de verkiezingen van 13 juni als eerste opvolger op de Europese sp.a - spirit-lijst en kreeg 46. 618 voorkeurstemmen achter haar naam. Ze is 34 jaar en licentiaat in de rechten. Wij voelden haar even aan de tand toen ze net de eed had afgelegd. Lees nu...

Beluister de reacties op de verkiezingsuitslag
Wij, en onze collega's van de Medianieuwsdienst, konden heel wat politici achter onze micro krijgen voor een eerste reactie op de verkiezingsuitslag. Enkelen onder hen deden opmerkelijke uitspraken. Zo denkt Frans De Cock (VLD) dat het tijd is om het cordon sanitaire in vraag te stellen en het Vlaams Blok misschien eens in het beleid te betrekken, en vraagt Fouad Ahidar(spirit) zich af of er geen referendum omtrent het migrantenstemrecht moet komen. Freya Van den Bossche (sp.a) wil dan weer gaan zoeken naar de oorzaken voor de zoveelste verkiezingsoverwinning op rij van het Vlaams Blok en pleit nogmaals voor een krachtenbundeling met Groen!. De politici van het Vlaams Blok zien in hun verkiezingsoverwinning een vrijspraak van de burger. Bij CD&V/N-VA beseft men dat er moeilijke onderhandelingen aankomen maar men wil toch eerst even genieten van hun overwinning. Groen! reageert dan weer bijzonder verheugd op het feit dat ze quasi overal de kiesdrempel halen maar men wil zich nog niet uitspreken over een eventuele regeringsdeelname. Beluister de reacties nu: Frieda Brepoels (N-VA) Fouad Ahidar (spirit) Eric Van Rompuy (CD&V) Ludo Sannen (sp.a) Norbert de Batselier (sp.a) Bart Staes (Groen!) Freya Vandenbossche (sp.a) Frans De Cock (VLD) Ria Kaatee (Groen!) Margriet Hermans (VLD) Eddy Boutmans (Groen!) Vic Anciaux (spirit) Bart Tommelein (VLD) Jean-Marie Dedecker (VLD) Nelly Maes (spirit) Mark Demesmaeker (N-VA) Tom Dehaene (CD&V) Hendrik Bogaert (CD&V) Bart Staes (Groen!) Filip Dewinter (Vlaams Blok) Joke Schauvliege (CD&V) Eric Van Rompuy (CD&V) Geert Bourgeois (N-VA) Jos Stassen (Groen!) Norbert de Batselier (sp.a) Anke Van dermeersch (Vlaams Blok) Louis Tobback (sp.a)

Forumsessies: De burger sprak met Bart Tommelein (VLD)
Op het hoogste echelon begon hij als raadgever voor Patrick Dewael, later werd hij zijn woordvoerder. Nu is hij volksvertegenwoordiger en klaar om uw vragen te beantwoorden. Op zijn website weet hij te melden dat "Een politicus kan zijn werk onmogelijk goed doen als hij niet weet wat leeft bij de burger, daarom werk ik met een "discussieforum". Dan weet hij ongetwijfeld wat hem te wachten staat. Bart Tommelein heeft een schitterende forumsessie geleverd en liet zogoed als geen enkele vraag onbeantwoord. De beste vragen en antwoorden schotelen we u hier voor. Lees verder...

Forumsessies: De burger sprak met Ahmed Azzuz (MDP)
"Een partij die de islamitische maatschappelijke waarden kan behartigen, naar het voorbeeld van de christen-democraten. Dat is wat de MDP, of Moslim-Democratische Partij, wil bekomen. Ahmed Azzuz is voorzitter van de AEL in België en tevens de rechterhand van Dyab Abou Jahjah." Ook Ahmed Azzuz, één van de kernfiguren in de Moslim-Democratische Partij van Abou Jahjah was te gast in ons forum. Naar goeie gewoonte brengen wij u een samenvatting van de vragen en antwoorden. Lees verder...

Interview met Patricia Ceysens (VLD)
“ICT motor voor hele economie” Ceysens, Patricia. U moet al behoorlijk mediagyn zijn om die naam niet te kennen. Na de federale verkiezingen van 18 mei 2003 werd Ceysens (VLD) Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government. Sindsdien heeft de Leuvense politica de reputatie opgebouwd sneller ideeën af te vuren dan haar schaduw. Van de verdeling van prentenboeken in China en starterskits in Vlaanderen, over projecten als Flanders DC, i-city en Kid’s Factory, tot de promotie van e-creativity, e-werken, het e-kabinet en het Flanders Fashion Institute; Ceysens was er altijd en overal. Ze is competitief, controversieel, en volop in campagne. Een gesprek met een ondernemende mama die de wereld door een e-bril ziet. Lees verder...

Politics.be sprak met Bart Martens (onafhankelijke sp.a-spirit) en Paul Staes (VLD)
De ploeg van Politics.be woonde in Lier een debat bij rond milieu en politiek. Bart Martens en Paul Staes kruisten er de degens. Bart Martens was jarenlang de woordvoerder van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en staat als onafhankelijke op de sp.a-spirit in Antwerpen. Paul Staes komt ook uit de milieubeweging en heeft al heel wat politieke watertjes doorzwommen. Voor Agalev zat hij in het Europees Parlement. Daarna ging hij over naar de CVP van Johan Van Hecke en momenteel heeft hij onderdak gevonden bij de VLD. Een boeiend gesprek tussen twee mensen met een uitgesproken mening over het milieu. Lees verder...

Forumsessies: De burger sprak met Ivo Belet (CD&V)
"Na een jarenlange functie als 'ankerpunt' bij de VRT kiest deze (ex-)journalist resoluut voor een politieke loopbaan. Hij staat momenteel op derde plaats op de Europese lijst van de CD&V." Ook Ivo Belet was onlangs te gast op ons forum om er een antwoord te geven op uw prangende vragen. Politics.be brengt u een ruime samenvatting. Lees verder...

Forumsessies: De burger sprak met Frank Vanhecke (Vlaams Blok)
"De media kon er niet omheen na de uitspraak in Gent. Het arrest werkte de voorzitter meteen op de voorgrond. 'We geven het toe. We zijn naïef geweest.' staat te lezen op website. Het arrest zou een aanslag op de vrije meningsuiting zijn, vanuit linkse hoek. Maar zijn daar ook aanwijzigen voor?" Ook Vlaams Blok-voorzitter Frank Vanhecke kon op ruime belangstelling rekenen van onze forumbezoekers. Politics.be brengt u een samenvatting van de discussies. Lees verder...

Forumsessies: De burger sprak met Patricia Ceysens (VLD)
Sedert 1995 is ze aanwezig in het Vlaamse Parlement. Eerst als volksvertegenwoordiger, later (en nog steeds) als Vlaams minister van Economie, E-government en Buitenlands BeleidU kreeg ook de kans om met deze VLD-minister in debat te treden. Politics.be brengt u wederom een samenvatting. Lees verder...

Forumsessies: De burger sprak met Vera Dua (Groen!)
"Samen met haar ploeg trekt ze zonder kartel naar de verkiezing. Een gewaagde zet van deze Groen!e partij die volgens de peilingen flirt met de kiesdrempels. Ze nam het roer als voorzitster over in moeilijke tijden en pakte uit met een eerlijke verkiezingsslogan." Ook Vera Dua (Groen!) werd bereid gevonden om haar uitgebreid aan de tand te laten voelen door onze kritische forumgebruikers. Politics.be brengt - naar goeie traditie - een samenvatting van de vragen en antwoorden. Lees verder...

Forumsessies: De burger sprak met Annick De Ridder (VLD)
"Deze jongedame gooide als voorzitter van Jong VLD Groot-Antwerpen de stok in het liberale hondenhok door met enkele straffe resoluties naar voor te treden op het nationaal congres. Ze maakt zich stilaan klaar om de stap te zetten naar de nationale politiek en werpt zich met al haar kennis in de strijd. Vooral omtrent het migrantenstemrecht heeft ze heel wat in de pap te brokken…" Een hele week kon u in discussie treden met Annick De Ridder (VLD). Politics.be brengt u nu een samenvatting van de interessantste vragen en antwoorden. Lees verder...

Interview met CD&V-voorzitter Yves Leterme
Er hangt een beetje een vakantiestemming op het hoofdkwartier van de CD&V — het is paasmaandag. Ik word ontvangen door een bijzonder ontspannen Yves Leterme. Na de Verkiezingen van de Kip, de daarop volgende verwijdering van de vleespotten van de macht én een lange, barre tocht door de oppositiewoestijn vond de CVP zichzelf opnieuw uit als de CD&V. Maar ook voor deze gereïncarneerde partij was oppositie voeren niet echt haar ding. Tot de recente peilingen... Leterme blaakt van rustig zelfvertrouwen en heeft daar ook reden toe. Toch eens kijken of daar geen deukje in te krijgen is... Lees verder...

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons