Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Politics.be sprak met Eric Antonis (Antwerps schepen van Cultuur)

Eric Antonis (CD&V) blijft wellicht tot 2006 schepen van Cultuur in Antwerpen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Antonis halverwege zijn ambtstermijn zou plaatsmaken voor zijn partijgenoot Ludo De Ranter. Maar De Ranter verliet recent de CD&V en bleek niet langer geďnteresseerd in de job van cultuurpaus. Bovendien voelt Antonis zich bedreigd door de uitspraken van Antwerps VLD-fractieleider Ludo Van Campenhout, die hardop twijfelde aan het belang van cultuur en meer geld wil uitgeven aan sport. Politics.be voelde de twee kemphanen aan de tand en peilde naar een stand van zaken.
Reacties Eric Antonis en Ludo Van Campenhout...

Eric Antonis (CD&V) blijft wellicht tot 2006 schepen van Cultuur in Antwerpen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Antonis halverwege zijn ambtstermijn zou plaatsmaken voor zijn partijgenoot Ludo De Ranter. Maar De Ranter verliet recent de CD&V en bleek niet meer geďnteresseerd in de job. Bovendien voelt Antonis zich bedreigd door de uitspraken van VLD-fractieleider Ludo Vancampenhout, die hardop twijfelde aan het belang van cultuur en meer geld wil uitgeven aan sport.

'Wie samen sjot, maakt geen ruzie", is de redenering van Van Campenhout. 'Kijk maar naar Racing Genk. Daar staat iedereen op de tribunes te feesten. Ik heb niks tegen cultuur, maar als je dak kapot is, moet je geen nieuw schilderij gaan kopen. Er gaat te veel geld naar culturele prestigeprojecten. Met de vernieuwing van een paar monumenten gaan we de verzuurde Antwerpenaar niet terugwinne" verklaarde Van Campenhout begin vorige week. Als voorbeeld gaf hij de Sint-Augustinuskerk, die een oplapbeurt ter waarde van ruim 2 miljoen euro krijgt.

‘t Zuid

Antonis vindt de uitspraken van Van Campenhout onzin. "De Sint-Augustinuskerk is een prachtig gebouw, dat niet meer gebruikt wordt als kerk en dus snel zal vervallen. Dat willen we vermijden. Daarom vernieuwen we de kerk en worden er regelmatig muziekavonden georganiseerd. Die concerten zijn altijd uitverkocht, dus de Antwerpenaar is er blij mee. Ik weet ook wel dat je met dit initiatief de verzuurde Antwerpenaar niet over de streep trekt, maar dat kan niet met één enkele maatregel. We moeten de mensen terugwinnen met een accordeon aan initiatieven. We moeten inderdaad iets doen aan de onveiligheid, maar daar kan cultuur aan meehelpen. Het beste bewijs is het Zuid. Vijftien jaar geleden was die buurt heel erg vervallen. Men heeft daar sindsdien fors geďnvesteerd in cultuur en nu is ‘t Zuid uitgegroeid tot the place to be. Onveiligheid en verloedering gaan hand in hand, daarom is het belangrijk om de gebouwen en monumenten niet te verwaarlozen." De cultuurschepen wil niet weten van een inkrimping van zijn budget. "Antwerpen heeft het hippe en plezierige imago teruggewonnen. Dat moeten we koesteren. Antwerpen mag geen dorp worden, het moet een metropool blijven met mooie gebouwen en monumenten. Dat vraagt een blijvende investering in cultuur." Antonis vermoedt dat de aanvallen er kwamen, omdat hij binnenkort zou moeten opstappen. Daarom wil hij doorgaan. "De VLD valt nu de cultuursector aan, omdat de partij weet dat cultuur binnenkort een schip zonder kapitein is. Dat vind ik heel jammer. Daarom wil ik aanblijven tot 2006. Als ik wegga, dreigt de Antwerpse cultuur in het verdomhoekje terecht te komen. Dat kan ik niet toelaten."

Raf Liekens

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons