Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Politics.be sprak met Filip Dewinter (Vlaams Blok)

Na de chatsessie van 6/05/02 had onze medewerker nog een kort telefonisch onderhoud met Filip Dewinter om enkele dingen wat duidelijker te stellen. Ga gerust kijken wat hij te zeggen had.
Lees verder

Na de chatsessie van 6/05/02 had onze medewerker nog een kort telefonisch onderhoud met Filip Dewinter om enkele dingen wat duidelijker te stellen. U kan dit interview hieronder lezen...

Wanneer stopt u met politiek? Wanneer is de maat vol voor u, zeker als u ziet wat Pim Fortuyn is overkomen? Wat als ze uw familie bedreigen?
Vanaf het moment dat ze mij gaan bedreigen als Fortuyn, dan stop ik. Maar nu vind ik dat we moeten verderdoen uit respect voor Pim Fortuyn, om zijn gedachtegoed te kunnen handhaven. Als ze denken dat ze mij en de partij kunnen stoppen door dreigementen te uiten dan zitten ze bij verkeerde adres, integendeel zelfs: wij gaan nu nog harder door dan voordien. Wij laten ons niet intimideren. Hopelijk gaan ze nooit mijn familie bedreigen wat mij in Vlaanderen ook niet zal gebeuren denk ik. Hoewel met de huidige hetze die gevoerd wordt tegen het Vlaams Blok en extreem-rechts die bijna grenst aan hysterie (Le Pen, Fortuyn, Haider) creeŽren ze daarmee een voedingsbodem want sommige mensen zijn misschien onevenwichtig. Men moet bewust zijn van de heisa en de beledigingen die gecreerd worden en die leiden tot geweld.

Wat vindt u van de nederlaag van Le Pen in Frankrijk?
Een nederlaag? Dat was het toch niet echt. Ja, inderdaad, de tweede ronde kon beter, maar ik vond de eerste ronde een succes. En hij is erin geslaagd om zijn themaís nu aan de orde te brengen in Frankrijk en hij is er toch ook in geslaagd om de eerste minister te verslaan. Wij vinden zelfs dat de tweede ronde - ondanks de mediaheisa - toch geslaagd is.

Had de overwinning van Le Pen niet vooral te maken met de versnippering van links?
De versnippering van links speelt natuurlijk ook mee maar je mag niet vergeten dat ook rechts versnipperd was: er waren ook scheurlijsten van het Front National maar toch heeft Le Pen meer kiezers gehad dan Jospin. Uiteindelijk heeft Le Pen 1 op 5 kiezers in Frankrijk wat toch ook niet zomaar uit het oog mag worden verloren.

U zei dat u Vlaanderen wil loskoppelen van WalloniŽ maar dan terug wil brengen in Europa. Is dat niet raar: eerst splitsen en dan weer koppelen?
In Europees verband gaan we sowieso moeten samenwerken met Wallonie en met andere Europese landen. Anders gaan we niets bereiken. Maar Vlaanderen heeft heel wat te bieden aan Europa. We moeten onze autonomie (bvb op economisch vlak) behouden zonder dat we daarin WalloniŽ moeten betrekken. We moeten dus inderdaad samenwerken soms als 1 land maar op veel punten gaan we ook onze eigen weg moeten opgaan.
Er zijn in Europa veel landen die klein zijn (Scandinavische landen bvb) en die worden ook gehoord. Wij zijn niet klein. Ons BNP (Bruto Nationaal Produkt) is bijna even groot als van de grote landen. We moeten stoppen met onszelf klein te vinden Wij, als Vlaanderen kunnen heel wat betekenen in Europa en ik vind dat we dat eens moeten tonen ook.Kristof Deman

Lees ook enkele uitspraken die Dewinter deed tijdens onze chatsessie
Binnenkort kan u op deze site ook de volledige tekst van de chatsessie met Filip Dewinter nalezen

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons