Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Politics.be sprak met Frank Vanhecke (voorzitter Vlaams Belang) & Jurgen Verstrepen (Vlaams parlementslid Vlaams Belang)

Op zondag 14 november 2004 hield het Vlaams Blok op te bestaan... Dit als gevolg van de eerdere veroordeling van drie vzw's van het Vlaams Blok voor racisme. Het Blok heeft zichzelf dus (noodgedwongen) ontbonden maar heeft meteen een nieuwe partij opgericht die luistert naar de naam Vlaams Belang. Meteen na de bekendmaking van de nieuwe naam hadden wij kort gesprek met partijvoorzitter Frank Vanhecke & Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen.
Lees verder...

Op zondag 14 november 2004 hield het Vlaams Blok op te bestaan... Dit als gevolg van de eerdere veroordeling van drie vzw's van het Vlaams Blok voor racisme. Het Blok heeft zichzelf dus (noodgedwongen) ontbonden maar heeft meteen een nieuwe partij opgericht die luistert naar de naam Vlaams Belang. Meteen na de bekendmaking van de nieuwe naam hadden wij kort gesprek met partijvoorzitter Frank Vanhecke & Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen

De term “Blok” was toch in feite het handelsmerk van de partij. Waarom laat het Vlaams Belang deze succesformule varen?
Vanhecke: Ondanks het feit dat de naam Vlaams Blok inderdaad een handelsmerk was, maak ik me over de toekomst van de nieuwe partij toch niet te veel zorgen. Er wordt een grote campagne opgezet om de nieuwe naam Vlaams Belang bekend te maken.

De rechtbank had de partij toch niet opgelegd een nieuwe naam te kiezen?
Vanhecke: Volgens het arrest was het Vlaams Blok niet volledig verplicht om van naam te veranderen. Er moest een duidelijke breuk met het verleden gemaakt worden. We wilden onze leden en mandatarissen zo weinig mogelijk problemen bezorgen met de veroordeling. Die bruek kon bestaan uit een andere naam, een ander programma, of andere mensen. De laatste twee zaken waren geen optie, dus vandaar de nieuwe partij Vlaams Belang. We hadden ook het probleem dat door de cascadeaansprakelijkheid het ook niet mogelijk was dat de post nog magazines of blaadjes van ons wil bedelen. We gunnen hen die kans niet.

Is het Vlaams Belang niet bezorgd om de partijfinanciering, nu dat Groen! het voorstel wenst in te dienen deze af te nemen?
Vanhecke: Wat de partijfinanciering betreft, in theorie is alles mogelijk. We hebben tot nu toe enkel signalen gezien dat de andere partijen niet de moed hebben om ons die af te nemen.

Meneer Verstrepen, Toen u toetrad tot het toenmalige Blok waren er toch standpunten waar u zich niet in kon vinden, is dat nu anders met de vernieuwing?
Verstrepen: Dat klopt, ik was het vroeger niet volledig eens met het Vlaams Blok programma, maar het is al veel verbeterd.

Wat heeft u uiteindelijk dan toch naar deze partij gedreven, ondanks de standpunten waarmee u moeilijkheden had?
Deze partij boezemde mij het meeste vertrouwen in. Ook de anderen ( CD&V en VLD) hadden me gevraagd. Ik was al langer voorstander van een rechtse politiek. Het was een redelijk evidente keuze, aangezien de VLD sinds 1999 alle principes overboord heeft gegooid.

Wat hoopt u te bereiken in de politiek?
In het Vlaams Parlement wil ik gaan voor een absolute depolitisering van de media. Ik ben voorstander van absolute vorm van vrije meningsuiting naar Amerikaans model.

Droomt u niet meer van een mediacarrière?
Ik sta nu nog steeds met mijn tenen in de media. Ik heb nog contacten. Binnen dit en een jaar hoort men zeker nog van mij.

Zwart-Wit?
Het hoeft dan niet noodzakelijk om een nieuwe zwart-wit te gaan. Ik doe trouwens tegelijk een oproep aan de jeugd die met media bezig zijn. Ik ben toen ik 22 was in Antwerpen begonnen. Men heeft me tot drie maal toe van antenne gegooid. Ik ben nu 38 maar heb volgehouden. Mijn oproep is dat er op alle lokale radio’s soortgelijke zwart-witten moeten opgestart worden. Er is daarin geen opvolging meer.

Interview: Brenda Lioris & Cédric Vloemans
Eindredactie: Tasha Pauwels

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons