Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Politics.be sprak met Dirk Sterckx (VLD)

Dirk Sterckx is de laatste weken niet uit het nieuws te slaan. Na het tumult met Karel De Gucht is Dirk Sterckx nu voorzitter "ad interim" van de VLD. Wij hadden een kort maar interessant interview in Straatsburg over Europa, maar ook over het kartel met Vivant.
Lees verder...

Dirk Sterckx is de laatste weken niet uit het nieuws te slaan. Na het tumult met Karel De Gucht is Dirk Sterckx nu voorzitter "ad interim" van de VLD. Wij hadden een kort maar interessant interview in Straatsburg over Europa, maar ook over het kartel met Vivant.

Op welke plaats staat U bij de volgende Europese Verkiezingen en wat zijn uw ambities? Blijft u hier of wordt u fulltime voorzitter van de VLD?
Bij de volgende verkiezingen ben ik eerste opvolger. Ik kom dus zeker nog terug naar hier. Dit is perfect combineerbaar met het voorzitterschap van de VLD. Ik ben hier nu trouwens toch ook! Er zijn trouwens nog andere Europarlementsleden die ook voorzitter zijn. Mijn eerste ambitie blijft natuurlijk het Europees Parlement.

Wat vindt u over het werk van de conventie over het ontwerp van de Europese grondwet?
Er staan veel goeie dingen in en als het goedgekeurd wordt zal het zeker een grote stap voorwaarts zijn. Het ontwerp is natuurlijk niet ideaal. Ik had eigenlijk meer gewild. Je moet zulke dingen in stappen doen. Ik denk dat een echte federale, Europese structuur niet voor morgen is maar we zullen dat zeker niet loslaten, alleszins ik niet.

Vindt u niet dat de burger ondervertegenwoordigd is in dit ontwerp van de grondwet?
Je mag dit natuurlijk niet overdrijven. Bij dit soort zaken is het al een hele vooruitgang dat er een comitť, waar de parlementen inzitten, vergaderd heeft over deze tekst, discussies heeft gehad en zo de mensen betrokken heeft. Vroeger deden slechts 12 of 15 vertegenwoordigers van de Ministers van Buitenlandse Zaken dat. Meer ook niet. Of je daar nu een grote volksraadpleging moet voor samenroepen? Dat vind ik niet! Wel over het resultaat natuurlijk. Maar het opstellen is werk voor specialisten. Daarom moet je het ook overlaten aan de parlementsleden. Je betrekt er natuurlijk wel zoveel mogelijk groepen bij, wat ook gebeurd is, maar we hebben nu al een enorme stap vooruit gezet.`

De ELDR-fractie (liberalen) is "maar" de derde fractie in Europa. Is dit niet moeilijk om werken?
Onze grootte is altijd al zo geweest! Er is zelfs een tijd geweest waar de ELDR-fractie maar de vierde of zelfs de vijfde fractie was. Er zijn een aantal landen waar de liberalen, gelukkig niet de Benelux-landen, in een 2-partijen stelsel maar een kleine partij zijn die een relatief grote invloed heeft omdat wij de meerderheid kunnen maken of breken. Dit heeft ons de mogelijkheid gegeven om een aantal liberale ideeŽn ter uitvoering te kunnen brengen. Het aantal is dus wel belangrijk maar soms kan je met een kleiner aantal op een strategische plaats ook veel bereiken.

Wat vindt U de grootste verwezenlijking van u en uw fractie en wat het slechtste moment?
Er zijn in Europa natuurlijk heel veel kleine stappen nodig om iets te bereiken. Maar specifiek binnen de ELDR-fractie vind ik onze grootste verwezenlijking de vele liberale ideeŽn in de grondwet. We hebben daar de mensen echt kunnen overtuigen van onze ideeŽn.
Het slechtste moment? Ik wil er eigenlijk geen slechtste moment uithalen. Er zijn natuurlijk zaken waarin we verloren hebben. Vooral op het sociaal-economische vlak hebben we het liberale gedachtengoed te weinig kunnen inbrengen. Maar goed, elke dag opnieuw hť.

Gaat u met de VLD in Vlaanderen dezelfde koers blijven aanhouden ten opzichte van Vivant zoals uw voorganger Karel De Gucht.
Natuurlijk, dat gaat onder mij niets veranderen. Ik vind Vivant trouwens een heel goeie kartelpartner. Er is natuurlijk wel een verschil in grootte maar het brengt zo 2 liberale groepen bij elkaar en dat is ook belangrijk.

De bedoeling is dus om een liberaal front te vormen?
Wel, eigenlijk wel. Maar je moet ook nog niet overdrijven natuurlijk. Ik denk dat er op andere plaatsen in de politiek nog liberalen actief zijn. Het moet onze bedoeling zijn om die zoveel mogelijk te groeperen en dit kartel is een eerste stap daar naartoe. Ik denk dat we nu vooral werk moeten maken om alle mensen die liberaal gezind zijn ook op de VLD te laten stemmen.

Redactie: Nathan Bijnens & Kristof Deman
Eindredactie: Tasha Pauwels

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons