Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

EU-Commissaris Michel onder vuur

De reden hiervoor is omdat hij in WalloniŽ campagne wil voeren naar aanleiding van de Belgische federale verkiezingen van 10 juni. In die tijd zullen zijn functies als EU-commissaris worden waargenomen door de Fin Olli Rehn, die momenteel als collega-commissielid van Michel bevoegd is voor EU-uitbreiding.

Vooral de fractie van de Europese Volkspartij (koepelfractie van Europese conservatieven en christen-democraten) protesteerde heftig tegen de voornemens van Louis Michel. "De onafhankelijkheid van mijnheer Michel is een dubbeltje op zijn kant. Zal hij tijdens zijn afwezigheid collegiaal blijven ten aanzien van de Europese Commissie, of zal hij koste wat het kost zijn partij (de MR) blijven verdedigen?"; stelde Maria Martens, Nederlands EU-parlementslid namens het Christen-Democratisch AppŤl (CDA).

De socialistische fractie in het Europees Parlement zag minder graten in het tijdelijke vertrek van Louis Michel. "Commissieleden kunnen politiek actief blijven en moeten geen technocraten zijn. Zij die bij het politieke spel betrokken blijven, spelen het beter.", was de mening van een socialistisch EU-parlementslid.

Louis Michel van zijn kant reageerde door te stellen dat hij door de verkiezingscampagne in BelgiŽ geen Europese vaandelvlucht pleegt, maar dat het juist zijn bedoeling is om in de aanloop naar 10 juni het publieke debat over de Europese Unie te stimuleren.

Michel krijgt ondertussen ook steun van de juridische dienst van het Europees Parlement. De Europese gedragscode voor EU-commissieleden stelt immers dat het toegelaten is om campagne te maken naar aanleiding van een nationale verkiezing, op voorwaarde dat het betreffende commissielid zijn tijdelijke terugtrekking meldt aan de voorzitter van de Europese Commissie, en na de verkiezingen geen (nationale) publieke functie bekleedt.

Hierop verklaarde EU-Parlementslid Martens dat Michel een duidelijke keuze moet maken tussen de nationale of de Europese politiek. Ze drong er eveneens op aan om de gedragscode tegen 2009 te wijzigen, wanneer een nieuwe Europese Commissie wordt geÔnstalleerd.

Xavier Meulders

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons