Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Antwerpenaren maken zich op voor de kiesbureaus

Op 10 juni trekken we met z’n allen naar de stembus. De organisatie van federale verkiezingen is een echt huzarenstukje. Stembrieven worden gedrukt voor Belgen in binnen- en buitenland, kiesbureaus moeten worden samengesteld,... In Antwerpen slaan zowel de politie, het gerecht als de stad de handen in elkaar. Samen zorgen ze ervoor dat de voorzitters de nodige instructies ontvangen en dat de bijzitters op de hoogte gebracht worden.

Na de spijbelende bijzitters lanceerden de media oproepen voor vrijwilligers. Voor het kanton Antwerpen -de stad en Zwijndrecht- is de oogst mager: amper vier voorzitters en acht bijzitters dienden zich aan. Om op zeker te spelen, krijgen dit jaar per bureau 24 personen een oproepingsbrief in de bus.

Belgen in het buitenland

Bijzitters worden dit jaar geselecteerd volgens leeftijd: de vele 25-, 26- en 27-jarigen mogen zich aan een oproepingsbrief verwachten. ‘Zij zijn wellicht afgestudeerd, hebben allicht geen kinderen en komen niet aandraven met een communiefeest van de jongste als excuus’, aldus Ivo Moyersoen voorzitter van het Antwerpse kantonhoofdbureau.

Belgen in het buitenland, naar schatting 12000, krijgen tijdens de komende verkiezingen vijf mogelijkheden. Vooral voor Belgen in Nederland en Frankrijk is de interessantste optie om af te zakken naar het vaderland. Een andere mogelijkheid is het verstrekken van een volmacht aan iemand in België. De Belg in het buitenland kan ook stemmen in de ambassade van het land waarin hij verblijft of iemand laten stemmen met volmacht in diezelfde ambassade. De laatste mogelijkheid, en tevens de meest omslachtige, is het bolletje kleuren op de stembrieven en deze terugsturen richting België. Bij aankomst worden de brieven doorgestuurd naar een manueel telbureau.

PieterJan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons