Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Antwerpse moorden: citaten

De moordpartij in Antwerpen waarbij donderdag een zwarte vrouw en een blank kindje omkwamen, een Turkse vrouw zwaar werd gewond, en de dader door een alerte politie-agent in de buik werd geschoten, veroorzaakt heftige reacties. In het licht van verdere discussies over de al dan niet racistische of extreem-rechtse motieven voor de moorden, is het wellicht nuttig enkele van de eerste reacties letterlijk weer te geven.

Woordvoerster van het Antwerpse parket, Dominique Reyniers:

De dader zelf is een jonge Belg die net meerderjarig is en die alle uiterlijke tekenen van een skinhead had: dus kaalhoofdig, een leren jas aan, zware boots (bottines). We hebben ook aanwijzingen gevonden dat deze man rechtse, extreem-rechtse sympathieŽn had. Wat nu werkelijk zijn motieven waren zal pas blijken na het verhoor.

Premier Guy Verhofstadt:

Het gaat hier om een gruwelijke, om een laffe daad, die duidelijk racistisch geÔnspireerd is. Meer nog: het is een afschuwelijke daad die een vorm is van extreem racisme. En ik denk dat het een daad is die iedereen in ons land tot bezinning moet brengen over tot wat het extreem-rechts gedachtengoed kan leiden. Ik wil ook namens de regering alle gemeenschappen in ons land oproepen om op een bedachtzame wijze op deze laffe moorden te reageren. Dat is van uitzonderlijk belang. We moeten namelijk vermijden dat onze samenleving in een spiraal terechtkomt van geweld en van haat. Ons land is altijd een verdraagzaam land geweest, een verdraagzame samenleving, en dat moet in de toekomst ook zo blijven.

Luc Deprez, directeur van het Klein Seminarie in Roeselare, de school waar de dader op internaat zat, in het laatavondjournaal op ťťn:

Eigenlijk was het een leerling die zeer goed overeenkwam met andere leerlingen, die goed overeenkwam met de leerkrachten, die goed lag in de groep en zo. HIj was zelfs lid van onze schoolraad. Binnen de scholengemeenschap was hij lid van het medezeggingschapscollege. Eigenlijk kunnen we daar zeer weinig verkeerde dingen over zeggen. We zijn verbijsterd. Of hij extreem-rechtse sympathieŽn had was voor ons niet bekend en dat was ook niet bekend bij de opvoeders. We hebben dat nog formeel gevraagd deze namiddag, en dat was bij hen niet bekend. Of dat zo is of niet, daar kunnen wij niet over oordelen.

Frieda Van Temsche, volksvertegenwoordigster Vlaams Belang en tante van de dader, in De Standaard:

Hij is goed opgevoed, in een sfeer van anti-geweld. Hij kreeg niet eens een speelgoedgeweertje, mijn schoonzus was daar erg tegen gekant. Ik heb hem als kind nog eens een enorm plezier gedaan door hem pijl en boog cadeau te doen. [...] Hans is wel hoogbegaafd. Daardoor voelt hij zich niet altijd even goed in zijn vel.

Caroline Vandenberghe, verslaggeefster in Terzake op Canvas:

Zijn hoofd was kaalgeschoren, hij had nog wel wat lange nekharen, een skinhead dus, volgens het parket. Het zal later moeten blijken of hij een aanhanger was van de Gothic scene zoals dat dan heet. Het is nog niet helemaal duidelijk. [...] Er staan twee dingen hoe dan ook vast: de slachtoffers zijn van vreemde origine, behalve dat kindje dus, en wat ook vaststaat is dat de dader extreem-rechtse sympathieŽn had. Maar het is te vroeg om de conclusie te trekken dat het hier gaat om een racistische daad. Dat zal dan pas blijken als de dader is verhoord, wat zijn concrete motieven waren.

Dyab Abu Jahjah, voorzitter van de Arab European League:

Deze misdaden kaderen tegen de brede sociale achtergrond van racisme en discriminatie in BelgiŽ. Ze kunnen niet los gezien worden van het extreem-rechts en algemeen-rechts revival in BelgiŽ en specifiek binnen het Vlaams gewest. [...] De AEL onderzoekt momenteel mogelijke scenario's om te reageren tegen deze laatste escalatie van geweld, moord en lynching.

Samengesteld door Luc Van Braekel
Overgenomen van lvb.net, met toestemming van auteur & uitgever.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons