Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Coveliers bekent kleur

Hugo Coveliers vindt nu misschien de zielenrust waar hij al zo lang naar op zoek was. De Antwerpse advocaat begon zijn politieke carričre bij de Volksunie (VU). In 1992 maakte hij de overstap naar de liberale partij. Toen was het blijkbaar de mode om die overstap te maken want ook de later partijvoorzitter Bart Somers en andere kopstukken als Jaak Gabriëls schoolden zich om tot echte liberalen. Ze bekleedden toen hoge functies binnen de partij en in de regering.

Langzaam aan ontstonden er wrijvingen tussen de partij en Coveliers. De ex-VU’er nam geen blad voor de mond en ging vaak tegen partijrichtlijnen in. Dit viel, zoals te verwachten, niet altijd in goede aarde. Coveliers werd meermaals op de vingers getikt. Vooral als tegenstander van het cordon sanitaire schreeuwde hij vaak zijn ongenoegen. De oproepen tot samenwerking met het Vlaams Belang viel in dovemansoren bij de liberalen. Coveliers stelde zich steeds harder op tegenover de partijleiding. Uiteindelijk sloot hij zichzelf uit van een verdere samenwerking met de VLD.

Coveliers ging op zoek naar nieuwe kameraden. Zelf verklaarde hij welkom te zijn bij de zelfverklaarde erfgenamen van de VU, de N-VA. De partij ontkende dit echter en zei bij monde van de partijwoordvoerder dat er nooit enig rechtstreeks of officieel contact geweest was. Ook bij de leden van de partij was er weinig animo om Coveliers te ontvangen. De man stond immers garant voor heibel. Bij het Liberaal Appel van wijlen Ward Beysen wilden ze Coveliers met open armen ontvangen. Ze stelden hem zelfs meermaals voor om het voorzitterschap op zich te nemen, Coveliers bedankte vriendelijk. Toch sneed hij nooit de banden door met de VLD-afvalligen.

Senator Coveliers ging gesprekken aan met onder andere het Vlaams Belang. Hij zag geen brood in een coalitie vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Hij wilde die belangrijke stembusslag afwachten en pas eens de kaarten geschud waren, nadenken over een samengaan met het Vlaams Belang. Dit was een afspraak die ook gemaakt werd met het Liberaal Appel. Blijkbaar is alles toch iets anders uitgedraaid dan verwacht.

VLOTT, zo heet de beweging van Coveliers. Het staat voor Vlaams, Liberaal, Onafhankelijk, Transparant en Tolerant. Coveliers maakte bekend dat zijn beweging een coalitie zal vormen met het VB. Het LA gaat terug samenwerken met de VLD. Het heeft er alle schijn van dat hier de wegen van het LA en Coveliers scheiden. Met een samengaan tussen Coveliers en het Vlaams Belang is een vermoeden van velen bevestigd. Coveliers is thuis.

Het Vlaams Belang heeft stilaan een eigen werkwijze uitgebouwd om nieuwe mandatarissen aan te trekken. Eerst had je het duo Verstrepen – Morel, die via het onafhankelijkheidsprincipe versmolten zijn met de partij en nu zoekt Coveliers met een alibi-partij toegang tot het VB. Coveliers keek het principe ongetwijfeld af van het NCD, de kleine afscheuring van CVP die toenadering zochten tot de VLD. Het stelt de politici in staat om via een buffer tot een plotsklapse omkeer te verkopen bij de kiezer. Afwachten of Coveliers ook nu een postje is beloofd. Misschien is het opportuner om zich af te vragen of hij het ditmaal zal krijgen…

Redactie: Pieterjan Viaene Eindredactie: Brenda Lioris

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons