Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

REACH komt afgezwakt uit stemming

Industrie heeft meer redenen om te feesten dan milieuorganisaties

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft op 17 november met ruime meerderheid (407 stemmen voor, 155 tegen en 41 onthoudingen) het controversiŽle wetsvoorsel REACH goedgekeurd. Een week voor de stemming legde de parlementaire rapporteur Sacconi een compromisvoorstel op tafel dat de grootste fractie EPP-EP over de brug haalde.

REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) wil binnen 11 jaar 30.000 van de 100.000 chemicaliŽn die zich momenteel op de Europese markt bevinden, registreren, evalueren en desnoods van de markt bannen. De chemische industrie moet voldoende informatie over haar substanties overmaken aan een centraal agentschap, dat de stoffen evalueert op basis van hun gevaarlijke eigenschappen voor mens en milieu. Het wetsvoorstel lokte negatieve reacties uit bij chemische producenten over heel de wereld, die vaak diametraal tegenover de milieubewegingen stonden. Nochtans deden de discussies in het Europees Parlement de afgelopen jaren velen geloven dat de milieulobby succes boekte.

Maar het resultaat van de eerste lezing in het Europees Parlement is een doorn in het oog van de groene bewegingen en politici, die tegenstemden. "REACH is nu een mooie Louis XV-stoel, maar de poten zijn er onderuit gezaagd", zegt het Belgische groene europarlementslid Bart Staes. Het compromis waarmee de socialistische verslaggever Guido Sacconi (PES) op de valreep de christen-democratische fractie (EPP-EP) kon overtuigen, gaf de industriŽle lobby meer redenen om te feesten dan de milieubewegingen.

De registratiecriteria voor chemicaliŽn die vůůr 1981 op de Europese markt belandden Ė de zogenaamde 'bestaande' chemicaliŽn - en die geproduceerd of geÔmporteerd worden in hoeveelheden van 1 tot 10 ton, worden in het compromisvoorstel fel afgezwakt. Alleen chemicaliŽn met een groot risico zullen onderzocht worden en dan enkel aan de hand van een minimum aantal tests. "Voor 90% van de stoffen die in kleine hoeveelheden geproduceerd worden, hoeven producenten haast geen gegevens over de effecten op gezondheid en milieu meer te voorzien. Het is niet omdat een stof in kleine hoeveelheden wordt aangemaakt, dat die niet schadelijk kan zijn voor de gezondheid", reageert Bart Staes. Dat zijn niet minder dan 20.000 chemische stoffen. Voor de stoffen van 10 tot 100 ton kunnen onder bepaalde voorwaarden tests wegvallen. Die voorwaarden moet de Europese Commissie nog uitwerken.

Enkel op het vlak van autorisatie kiest het Europees Parlement resoluut de kant van de milieulobby. De gevaarlijkste stoffen moeten vervangen worden als er een alternatief op de markt is. Indien niet, krijgen ze een vergunning voor een beperkte duur van 5 jaar. De christen-democratische EPP-EP stemde tegen dit 'substitutiebeginsel'. "Ik kijk uit naar de tweede lezing om deze anomalie uit de tekst te verwijderen", reageert het Nederlandse christen-democratische europarlementslid Ria Oomen-Ruijten. Ze verwacht dat de Raad van Ministers het substitutiebeginsel verwerpt, zodat het Parlement zich nogmaals over het wetsvoorstel moet uitspreken.

De Europese consumentenorganisatie BEUC zegt "diep teleurgesteld" te zijn over de keuze van het Parlement om zich achter het compromisvoorstel te scharen. "De stemming laat geen voldoende diepgaande beoordeling toe van de meest problematische substanties waarmee consumenten in hun dagelijks leven geconfronteerd worden", valt te lezen in de persmededeling van de organisatie.

De EU-commissaris van Industrie, GŁnter Verheugen, en van Milieu, Stavros Dimas, steunen het compromisvoorstel. Nu is het uitkijken naar de Raad van Ministers die zich volgende maand over de stemming van het Parlement buigt.

Meer informatie:
EUobserver
Euractiv
Nieuws Europees Parlement

Redactie: Josti Gadeyne

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons