Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

De NAVO in beweging

Op woensdag 2 november 2006 bracht secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop-Scheffer, een bezoek aan Antwerpen op uitnodiging van de Euro-Atlantische vereniging van BelgiŽ. De Nederlander komt uit de twee kabinetten Balkenende waar hij onder meer minister van Buitenlandse Zaken was.
De secretaris-generaal werd met de nodige egards ontvangen in het prestigieuze Hilton hotel. Na een eerder amateuristische powerpoint-presentatie door de EAVB over de secretaris-generaal, stak hij van wal. Kort schetste hij vijf kernpunten die de titel van de lezing verduidelijkten. Politics.be brengt hiervan voor u een kort verslag.

De veiligheidsrisicoís van nu zijn geenszins te vergelijken van deze uit de periode van de Koude Oorlog. De massieve, statische vijand van weleer is vervangen door een veel onduidelijker vijand, die het terrorisme toch wel is. Naast het terrorisme vormen onder meer de verspreiding van massavernietigingswapens, failed states en drug-- en mensenhandel ernstige bedreiging voor de Ďwaardení die de NAVO zegt te verdedigen.

Hoewel Jaap de Hoop-Scheffer beweert dat de NAVO geen Ďglobal copí mag worden en hiervoor ook noch de ambitie, noch de middelen heeft, betoogt hij evenwel later dat de strijdkrachten van de NAVO overal inzetbaar moeten zijn.

Deze snelle, flexibele inzetbaarheid wijzigt ook de uitrusting van het militaire apparaat. De zware voertuigen van twintig jaar geleden zijn van weinig nut als er snel aan de andere kant moet worden ingegrepen. Daarom richt de NAVO de rapid response force op om snel overal te kunnen ingrijpen.

De heer de Hoop-Scheffer benadrukte verder het belang aan een goede samenwerking met een varia aan organisaties zoals bijvoorbeeld de EU, VN, OVSE,... Niet enkel samenwerking op het terrein maar ook institutionele samenwerking. Hij loofde hierbij onder meer de samenwerking met de Europese Unie in BosniŽ en MacedoniŽ. Ook de samenwerking met de Verenigde Naties vindt hij uitermate belangrijk om de grote wereldproblemen inzake veiligheid het hoofd te kunnen bieden.

Naast samenwerking met organisaties meende hij dat ook de banden met de NAVO-buurlanden aangehaald moeten worden. Zo stipte hij het partnerschap met de Russische Federatie aan en herinnerde hij aan de Europese ambities van OekraÔne.

Hoewel niet alle onderwerpen tot het terrein van de NAVO kunnen behoren (economie, Kyoto,...) mag de politieke rol van de NAVO niet onderschat worden, aldus Jaap de Hoop- Scheffer zoals in de kwesties Darfour, Midden-Oosten, Kosovo, Afghanistan en last but not least Irak. Verder liet hij ook niet na de belangrijke rol van BelgiŽ in de NAVO te accentueren, dat zich qua inzet in buitenlandse missies (Kosovo, Afghanistan) zeker niet onbetuigd laat.

Redactie: Paul Praet & Brenda Lioris

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons