Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

De nieuwe Duitse regering voorgesteld... (deel 2)

De Duitse storm is gaan liggen. De coalitie is gekend, het vertrek van Schröder is een feit en de komst van Merkel wordt voorbereid. Merkel laat er geen gras overgroeien en kan al een kabinet presenteren. Ditmaal zijn er geen groenen meer bij. De lakens zullen uitgedeeld worden door SPD’ers, CDU’ers en CSU’ers. Het was al vroeg duidelijk dat Angela Merkel de opvolgster zou worden van Gerhard Schröder, maar daarnaast waren er nog 15 ministerposten te verdelen. Wij brengen u het tweede deel van ons kort overzicht.

Horst Seehofer (CSU)
Merkel benoemde deze opmerkelijke man tot nieuwe minister van Landbouw en Consumentenbescherming. Seehofer wordt aanzien als een van de grootste tegenstanders van Merkel binnen het CDU/CSU-kartel. Vorig jaar nam hij ontslag als vice-fractieleider van CDU/CSU toen bleek dat deze coalitie een sociale hervorming wilde doordrukken die ten nadele van de kleine inkomens zou zijn. Seehofer wordt algemeen geschouwd als een expert op vlak van het sociaal beleid.

Seehofer is een politicus die een koers durft varen die al eens tegenstrijdig kan zijn met de partij. En dat lijkt te resulteren. Toen hij bij de vorige verkiezingen in zijn thuisstad een overweldigende meerderheid haalde terwijl zijn partij schrikbarende verliezen leed sprong hij opnieuw op het hoogste echelon dankzij de steun van partijbons Stoiber. Het was dan ook Stoiber die zijn benoeming doordrukt nadat Merkel over de partijleiders hoofd een CSU’er had aangesproken om nieuwe minister van Defensie te worden.

Wolfgang Tiefensee (SPD)
Net als Steinbrück behoort Tiefensee tot die nieuwe “jonge” garde binnen de SPD. Er wordt veel verwacht van deze nieuwbakken minister van Verkeer. Hij gooide al hoge ogen als burgemeester van Leipzig. Zijn beleid toonde aan dat niet alle steden in Oost-Duitsland gedoemde zijn tot leegloop. Naast zijn departement Verkeer is hij ook verantwoordelijk voor de steun aan de Oostelijke deelstaten. Daarbij zal zijn ervaring als burgemeester van een Oost-Duitse stad dus zeker van pas komen. Samen met Merkel is hij de enige minister afkomstig uit de voormalige DDR.

Sigmar Gabriel (SPD)
Gabriel wordt de nieuwe minister van Milieu. Hij was eerder al premier van de Duitse deelstaat Niedersachsen, dat was van 1999 tot 2003. Algemeen wordt hij beschouwd als een pragmaticus en als een man met heel wat wilskracht. Het CDU wil in deze nieuwe ambtstermijn de ontmanteling van kerncentrales uitstellen of vertragen, en daarbij zouden ze wel eens op tegenstand van hun eigen minister van milieu kunnen botsen. Gabriel wil immers het aantal kerncentrales afbouwen. In het verleden al toonde hij zich een fel tegenstander van de kernenergie. Daarbij kon hij rekenen op enkele drukkingsgroepen als Greenpeace.

Annette Schavan (CDU)
Deze 50-jarige politica heeft al heel wat ervaring op haar nieuwe departement. Voor ze minister van Onderwijs werd in de regering Merkel, had ze in al haar eigen deelstaat Baden-Württemberg al gelijkaardige functies bekleed. Van 1995 tot 2005 was zij minister van Onderwijs, Jeugd en Sport in Baden-Württemberg. Sinds 2001 zit ze ook een orgaan voor waarin alle ministers van Onderwijs uit alle deelstaten in zetelen.

Schavan is echter niet geheel onbesproken. Naar aanleiding van het hoofddoekendebat in Duitsland deed ze nogal wat uitspraken die in slechte aarde vielen. Niet alleen haar uitspraken lieten een groot deel van de bevolking niet ongeroerd maar ook haar maatregelen. Ze verbood de hoofddoek op school, eerst voor de lesgevers daarna ook voor de leerlingen. Onder druk van de opinie breidde ze de maatregel uit naar alle religieuze klederdrachten. Maar daar liet ze het niet bij, de nonnenkap aanvaardde ze dan weer wel en dit onder het mom dat het hoorde bij het professionele uniform van de zusters.

Ursula von der Leyen (CDU)
De nieuwe minister van Familieaangelegenheden baart heel wat opzien in Duitsland. Ze heeft maar liefst zeven kinderen en is voor vele Duitse huismoeders dan ook de juiste vrouw op de juiste plaats. Von der Leyen staat sinds dit jaar ook aan het hoofd van een CDU-commissie die het gezinsleven moet opwaarderen binnen de Duitse maatschappij. Von der Leyen studeerde medicijnen en deed wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Later werd ze in haar deelstaat Niedersachsen minister van Sociale Zaken, Familie, Vrouwen en Gezondheid. Op dit departement bewees ze haar politieke kunnen. Merkel prees von der Leyen als de personificatie van vrouwen die een gezin onderhouden én hun ambities in het leven behouden. Kwatongen beweren dat Ursula von der Leyen de enige échte vrouw in deze nieuwe regering is.

Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD)
Zij is al sinds oktober 1998 minister van Ontwikkelingssamenwerking. Zij is de derde vrouw die aanblijft ook na de machtswissel tussen Schröder en Merkel. Ze was er al bij sinds het aantreden van rood-groen. In Duitsland staat ze bekend onder de bijnaam ‘Rooie Heidi’ omdat ze de linkse vleugel binnen de SPD vertegenwoordigd. Ook inzake haar ambt legt ze een gezonde dosis idealisme aan de dag die dan ook vereist is voor haar portefeuille. Heidemarie Wieczorek-Zeul kreeg veel bijval toen ze voor de VN ging pleiten om een liberalisering van de wereldhandel.

Ulla Schmidt (SPD)
Schmidt kwam op het ministerie van Volksgezondheid terecht toen haar voorganger, Andrea Fischer, vanwege de BSE-crisis in 2001 moest aftreden. Ook tijdens deze legislatuur zal ze haar portefeuille behouden. Als minister van Volksgezondheid kwam Schmidt zelf ook even in opspraak. Schmidt werd in 2002 verhoord omdat ze zou verzwegen hebben dat de Maastricht-norm niet gehaald zou worden.

Redactie: Pieterjan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons