Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Kiesstrijd over de hele wereld

Verkiezingen... altijd en overal. De voorbije en komende weken waren of zijn er verkiezingen in onder andere Bolivia, Bulgarije, Irak, Japan, Polen en Tanzania. Wie zijn de grote winnaars en wie kreeg er zware klappen? Wie zijn de favorieten? Wie dreigt er kopje onder te gaan? Wij brengen u een overzichtje.

Bolivia
De interim-president Eduardo Rodriguez van het Zuid-Amerikaanse land Bolivia had vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Normaal waren er pas verkiezingen gepland medio 2007. Maar omdat er lange tijd ontevreden Bolivianen protesteerden tegen de regering plande Rodriguez vervroegde verkiezingen op 4 december 2005. De bevolking van het arme Zuid-Amerikaanse land was het niet eens met het beleid van onder andere ex-president Carlos Mesa. Vooral omtrent het beheer van Bolivias rijke grondstoffen was er nogal onenigheid.

Maar nu is er opnieuw onenigheid in de rangen. De verkiezingen van 4 december 2005 lijken opnieuw uitgesteld te worden. Nu zou het gaan om een ongelijke zetelverdeling. Daarbij zouden teveel zetels naar het ontwikkelde oosten van Bolivia gaan. Indien de ruziŽnde politici het alsnog eens geraken over de kwestie zal de verkiezing misschien toch op de geplande dag kunnen doorgaan. Het is aan interim-president Eduardo Rodriguez om de gelederen te sluiten. Het stelde zichzelf een ultimatum, indien er eind januari geen nieuwe stembusslag is dan treedt Rodriguez af.

Bulgarije
In Bulgarije zijn er verkiezingen geweest in de hoofdstad Sofia. Het was nogal een rumoerige aanloop naar de verkiezingen. Boyko Borissov was vroeger lid van de Nationale Beweging van ex-koning Simeon II van Saksen-Coburg. Na onenigheid binnen de partij stelde hij zich kandidaat als onafhankelijke. De Nationale Beweging heeft een coalitie gevormd binnen de regering met de Socialistische Partij. In Sofia neemt Borissov het op tegen Doncheva (PS), een socialistische. Daarbij had zij erop gerekend om hulp te krijgen van de nationale coalitiepartner, de Nationale Beweging. Maar die besloten echter om Borissov te steunen, en dit was niet naar de zin van de socialisten. In de laatste exitpolls zien we dan ook dat Borissov aan het langste eind lijkt te trekken met 38% tegen slecht 23% voor Doncheva. De andere kandidaten vallen af omdat ze te weinig stemmen haalden. Borissov en Doncheva nemen het in de volgende ronde tegen elkaar op met het burgemeesterschap van Sofia als inzet.

Doncheva zal aan Boyko Borissov een taaie klant hebben, hij geniet nationale bekendheid. Elke Bulgaar kent de man door zijn aanhoudende strijd tegen de maffia. Al jarenlang jaagt hij op criminelen die de economische stabiliteit blijven ondermijnen. En Borissov is goed, want uit alle hoeken van de wereld krijgt hij schouderklopjes. Zelfs vanuit Downingstreet 10. Bulgarije heeft de ambitie om in 2007 tot de Europese Unie toe te treden. Maar het land zal nog heel wat werk hebben om te voldoen aan het acquis. Vooral op vlak van corruptie en economische transparantie heeft het nog een lange weg af te leggen.

Irak
Op 15 december 2005 vinden de eerste parlementaire verkiezingen plaats in het post-Saddam Irak. Daarbij worden zoín 275 leden gekozen. Momenteel mogen de partijen hun lijsten met kandidaten indienen. De partijen halen nog steeds leden naar zich toe door de etnisch en religieuze standpunten. Zo zien we toen grote blokken, die er ten tijde van Saddam ook waren, het sjiitische en het soennitische blok. Daarnaast kunnen nu ook de Koerdische partijen hun kans wagen.

Japan
In Japan werd na de herverkiezingen van premier Koizumi reikhalzend uitgekeken naar zijn nieuwe regering. Het was bekend dat Koizumi zijn opvolger zou aanduiden of op zijn minst naar voor schuiven. In september 2006 zet de huidige Japanse premier een stapje opzij. Nu heeft het er alle schijn van dat Shinzo Abe zijn opvolger zal worden. Abe werd door Koizumi benoemd tot secretaris-generaal en woordvoerder van de regering. Met deze functies ben je de rechterhand en vertrouweling van de dienstdoende premier. Waarnemers menen dan ook met zekerheid te mogen zeggen dat Abe de volgende premier van Japan zal worden. De mogelijke opvolger staat wel bekend als een harde nationalist, samen met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is hij de spreekbuis van de rechtse vleugel binnen Koizumiís partij.

Polen
De nieuwe EU-lidstaat heeft een bewogen tijd achter de rug. Eerst en vooral de toetreding van hun land bij de EU maar achtereenvolgens ook parlements- en presidentsverkiezingen. Bij beide verkiezingen trokken de broers Kaczynski aan het langste eind. Jaroslaw mocht premier worden omdat zijn partij het PiS met 28% de grootste van het land was geworden. En eind oktober mocht broer Lech zich president van het land kronen nadat hij zijn rivaal Donald Tusk had verslaan. De broers besloten echter de verdeling opnieuw te bekijken. Lech bleef op post en Jaroslaw stond het premierschap af ten voordele van zijn partijgenoot Marcinkiewicz. De nieuwe premier moest zich nu kwijten van de taak om een nieuwe regering samen te stellen uit de drie grootste partijen. Maar de liberale SLD wilde niet deelnemen, zodoende moet Marcinkiewicz verder met een minderheidsregering. Het liberale PO (Burgerplatform) gaat dus in zee met het PiS (Recht en Gerechtigdheid) van de broers Kaczyinski. Beide broers varen een harde rechtse koers. Zo verbood Lech Kaczyinski ooit een opkomst van een homobeweging voor gelijke rechten, toen hij nog burgemeester was van Warschau. Zowel Lech als Jaroslaw zijn voorstanders van de herinvoering van de doodstraf. En wat niet onbelangrijk is, beide heren zijn eurosceptici.

Tanzania
Het was de bedoeling om zowel in Tanzania als in het semi-autonome Zanzibar gelijktijdig verkiezingen te houden. De bevolking zou naar de stembus moeten trekken voor de presidentiŽle, parlementaire alsook de lokale verkiezingen. Op het vasteland, Tanzania dus, gaan de verkiezingen niet door. Een vice-presidentskandidaat stierf er na een slepende ziekte. De verkiezingen worden nu dus uitgesteld. De huidige president, Benjamin Mkapa, heeft er een ambtstermijn van tien jaar opzitten en kan niet meer herverkozen worden.

In Zanzibar, het eiland voor de Afrikaanse oostkust, konden de plaatselijke parlementsverkiezingen wel doorgaan. Zondag 30 oktober trokken alle kiesgerechtigden dan ook naar de stembureaus. Zanzibar heeft een drieste traditie als het gaat om verkiezingen. Telkens, zowel in 1995 als in 2000, vielen er slachtoffers in de aanloop naar de stembusslag. Verhitte discussies ontaarden niet zelden in regelrechte veldslagen. Dit jaar verliep de stembusgang in een relatief kalme sfeer ondanks geruchten dat er geknoeid was met de stembussen. Internationale waarnemers hebben hun bezorgdheid echter al geuit. Ze vrezen dat het geweld pas zal losbarsten eens de resultaten van de verkiezingen bekend worden gemaakt.

Pas op 18 december 2005 verkiezen de inwoners van Tanzania en Zanzibar hun gemeenschappelijke president en hun unionistisch parlement. Dit jaar wordt speciaal uitgekeken naar de evolutie in de breuklijn tussen christenen en moslims. Op het eiland wonen vooral moslims, zij voelen zich gedomineerd door de christenen van het vasteland.

Redactie: Pieterjan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons