Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Stjepan Mesic (president KroatiŽ): Zonder West-Balkan is Europa onvolledig

Kroatische president ziet andere Balkanlanden op eigen snelheid toetreden

Stjepan Mesic, de president van KroatiŽ, heeft donderdag in de Lessius Hogeschool van Antwerpen een toespraak gehouden ter afsluiting van een colloquium over de Europese aspiraties van de West-Balkan. Dat deze regio Europese aspiraties heeft, is duidelijk. Maar veel Balkanlanden moeten nog een lange weg bewandelen voor Europees lidmaatschap een feit is. "KroatiŽ is een voorbeeld voor de andere landen. Europa houdt haar deuren open voor de Balkanlanden en we zijn in staat de Europese standaarden aan te nemen."

De start van de toetredingsonderhandelingen met KroatiŽ liep nochtans niet van een leien dak. De onderhandelingen zouden normaal op 17 maart van dit jaar starten, maar ze werden uitgesteld omdat KroatiŽ onvoldoende meewerkte met het JoegoslaviŽ-tribunaal. Carla Del Ponte, de hoofdaanklaagster van dat tribunaal, beschuldigde de regering in Zagreb van tegenwerking en zelfs spionage tegen het oorlogstribunaal in Den Haag. Op 3 oktober concludeerde Del Ponte dat er "volledige samenwerking" was bij het lokaliseren en uitleveren van de van oorlogsmisdaden beschuldigde Ante Gotovina. "We hebben alle oorlogsmisdadigers behalve ťťn naar het JoegoslaviŽ-tribunaal gestuurd. We weten niet waar hij is, noch kunnen we hem arresteren", zei de Kroatische president over Gotovina. Hij gaf toe dat KroatiŽ het dossier heeft gesaboteerd en dat het daar de rekening voor betaalt.

Mesic benadrukte dat hij zijn bevolking bewust moet maken van het feit dat er ook aan Kroatische zijde oorlogsmisdaden zijn gepleegd. "Zelfs Kroatische gerechtshoven vonden dat Kroaten niet van oorlogsmisdaden beschuldigd konden worden. Ze verdedigden hun land en daarom mochten ze niet voor het JoegoslaviŽ-tribunaal komen." Human Rights Watch kaartte begin dit jaar nog aan dat het Kroatische gerecht niet-Kroatische misdadigers strenger vervolgt dan Kroatische beschuldigden. En ook de terugkeer van gevluchte ServiŽrs verloopt problematisch volgens de mensenrechtenorganisatie. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stelde twee weken geleden dat de Kroatische wetgeving inzake nationale minderheden een voorbeeld kan zijn voor de regio, maar dat er nog problemen zijn met de implementatie.

Europees lidmaatschap ligt gevoelig bij de Balkanlanden. Nadat ze zich in de jaren negentig bevrijdden van het door de ServiŽrs gedomineerde JoegoslaviŽ, moeten ze terug een deel van hun nationale soevereiniteit afstaan als ze in de Europese Unie stappen. "Lange tijd zagen we dit als een heroprichting van het vroegere JoegoslaviŽ", aldus de president. Maar anderzijds staat de West-Balkan aan de poorten van een Europees succesverhaal dat vrede en economische welvaart heeft gecreŽerd onder haar lidstaten. "ServiŽ, Montenegro, MacedoniŽ, BosniŽ-Herzegovina en AlbaniŽ willen toetreden tot de EU en de Unie wil dit ook. Wij geven die andere landen een positief signaal met de start van de toetredingsonderhandelingen tussen KroatiŽ en de EU", zei Mesic. Hij is zich er wel van bewust dat nog niet alle landen klaar zijn voor dit lidmaatschap. "Ze moeten op eigen snelheid lid worden van de EU. Je kan dit vergelijken met een konvooi: alle schepen passen zich aan aan de snelheid van het traagste schip. Ze zien elkaar terug op het einde, in de haven. Dat is het gemeenschappelijke doel, namelijk lid worden van de EU." KroatiŽ hoopt tegen 2009 volwaardig lid te zijn van de EU.

Redactie: Josti Gadeyne (http://pihtu.blogspot.com)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons