Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Verkiezingen in Liberia

In het West-Afrikaanse land Liberia zijn er grote veranderingen op til. Toen twee jaar geleden de burgeroorlog eindigde, na 14 jaar van chaotische vuurgevechten en blinde plunderingen, had niemand zo snel op verkiezingen durven te hopen. Het vertrek van de Liberiaanse president Charles Taylor creŽerde ruimte voor stabiliteit. De VN nam Liberia onder de vleugels en het installeerde een protectoraat in het gebied. Alles werd voorbereid om het land zijn eerste verkiezingen te laten organiseren in het post-Taylortijdperk. Verkiezingen die met hoge verwachtingen gepaard gaan. Het land is een economische en organisatorische puinhoop: jaren van vuurgevechten, plunderingen en verkrachtingen eisen onvermijdelijk zijn tol. De rovende kindsoldaten ondermijnen constant de prille vorm van stabiliteit. Men verwacht dat de nieuwe president rust en welvaart zal brengen. Hooggespannen verwachtingen dus, de nieuwe president wacht een enorme uitdaging.

Maar die president is er nog niet. De electorale strijd is in volle gang. De campagne draait hoofdzakelijk rond twee kandidaten. De 1,3 miljoen stemgerechtigden kunnen hun keuze maken tussen George Manneh Opong Weah en Ellen Johnson-Sirleaf. Beide kandidaten hebben hun talenten. Weah kan er enkele van Johnson-Sirleaf gebruiken en vice versa. George Weah is geboren in de sloppenwijken van de Liberiaanse hoofdstad, Monrovia. Hij schopte het tot vetbetaalde voetballer in het Europese circuit. Weah verloor echter zijn thuisland nooit uit het oog. Zijn nationale bekendheid en populariteit zijn twee zaken die de minder gekende Johnson-Sirleaf van hem zou kunnen gebruiken. Weah heeft echter een tekortkoming die zijn vrouwelijke tegenkandidaat dan weer niet heeft: een gebrek aan politieke ervaring. Ellen Johnson-Sirleaf heeft een politieke visie. Ze wil de eerste vrouwelijke president worden in Afrika. Haar vorige betrekkingen bij de Wereldbank zouden haar daarbij van pas kunnen komen.

Maar er is meer. Liberia is in het verleden al te vaak ten prooi gevallen aan begerige handen. De corruptie in het West-Afrikaanse land was torenhoog. Overal verdwenen dollars in zakken, dollars die hard nodig waren om de Liberiaanse economie nieuw leven in te blazen. Charles Taylor bevoordeelde vrienden en kennissen op genereuze wijze. Daar moet nu paal en perk aan worden gesteld. Weah heeft een voetje voor bij zijn concurrente. Hij was niet bij het bestuur betrokken ten tijde van de corrupte ambtenaars en mandatarissen, Johnson-Sirleaf wel. De Liberianen willen vooral een 'schone' president. In een eerste ronde van de verkiezingen was er een absolute meerderheid nodig om al tot een beslissing te komen, maar die kwam er niet. Beide topfavorieten haalden veel stemmen maar bereikten niet het quotum van 50% +1. De opvolger van Charles Taylor kennen we na de stemronde van 8 november.

Redactie: Pieterjan Viaene
Eindredactie: Bert Fraussen

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons