Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Van Cau in 't nauw?

Wallonië davert op zijn grondvesten. Langzaam is een etterende zweer opengebroken met een verrassend slachtoffer. Jean-Claude Van Cauwenberghe, de Waalse minister-president, neemt ontslag. De PS is geschokt door het plotse vertrek van hun sterkhouder. Hij was het boegbeeld van de partij in de streek van Charleroi.

Na een audit binnen de sociale huisvestingsmaatschappij la Carolorégienne bleken een aantal zaken niet pluis. Er waren onkosten ingediend die nooit gemaakt hadden mogen worden. Er werden vergoedingen betaald aan personen die nog niet op de loonlijst stonden. Er zouden koppen rollen. De PS probeerde de schade te beperken. De verdachte mandatarissen gaven hun functie binnen de maatschappij op en trachten op post te blijven als schepen. Di Rupo was het daar niet mee eens. Van Cauwenberghe pleitte er nog voor om de mannen hun ambt te laten behouden. De drie schepenen zwichten voor de druk en treden volledig terug. Maar daarmee was de kous blijkbaar niet af.

Wanneer het advocatenkantoor van Van Cauwenberghe vermeld wordt in het dossier spitst de media de oren. Het kantoor waarvan Van Cauwenberghe niet-meewerkend lid is heeft voor zo’n 34.000 euro gefactureerd aan de noodlijdende huisvestigingsmaatschappij. Van Cauwenberghe beweert echter dat hij enkel deelde in de winst en verder niet tussenkwam in dossiers. De politieke druk nam echter toe en Van Cau bleek maar weinig medestanders over te hebben binnen zijn partij, zo bleek op een persbabbel.

Di Rupo weet waar hij met zijn partij in de toekomst wil staan. Een zuivere partij die niet meedoet aan het geldgewin waar de vorige socialistische generatie zich toe liet verleiden is het einddoel. Di Rupo kneep nog een oogje dicht als het ging om Anne-Marie Lizin en de douche van Arena. Nu was de maat vol voor de socialistische peetvader.

Van Cauwenberghes heeft ook invloed op andere partijen. Zo zal het FN ongetwijfeld winst halen uit dit schandaal. Van Cauwenberghe heeft zich jarenlang verzet tegen de partij en geeft ze nu de pap in de mond. Bij de vorige verkiezingen riep hij elke FN-stemmer te bellen en in een persoonlijk gesprek achterhaalde hij de beweegreden van die mensen. ‘Corruptie’ en ‘zakkenvullers’ zal hij wel meermaals gehoord hebben.

De vergelijking met Antwerpen is treffend. Partij die jarenlang aan de macht is, zit vastgeroest in foute partijstructuren. Langzamerhand drijven schandalen boven en kosten toppersonen hun functie. De ontevredenheid bij de burger groeit en dat wordt vertaald in een steeds sterker wordend rechts front.

De vraag die rest, misschien wel dé belangrijkste, is of het Marshall-plan nu nog wel toekomst heeft. De persoon die het plan belichaamde is nu van het voorplan verdwenen, zal het plan ook langzamerhand naar de achtergrond verdwijnen?

UPDATE:
Ondertussen raakte bekend dat Elio Di Rupo opnieuw de Waalse minister-president wordt.

UPDATE 2:
Voormalig Waals minister-president sprak woensdag voor het eerst zijn achterban opnieuw toe. Op een PS-bijeenkomst in Fleurus zei hij dat hem niets te verwijten valt. Hij zou niets te maken hebben met mogelijke fraude. De dossiers waarvan sprake, zouden erg oude documenten zijn. Van Cau zou, naar eigen zeggen, enkel afgetreden zijn door de druk die de media op hem uitoefenden. Di Rupo noch andere topmandatarissen hebben hem gedwongen tot ontslag. Hij betreurt het echter wel dat geen enkele partijvriend hem verdedigde toen Didier Reynders hem verweet voor belastingfraudeur.

De 1000 militanten van de PS toonden duidelijk dat ze Van Cau opnieuw in hun hart sloten. Ze trakteerden hem met een daverend applaus en een staande ovatie. Van Cau stelde zijn achterban gerust: er zullen geen lijken meer uit de kast vallen. De afgetreden minister-president zal nu alles op alles zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons