Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Benedictus XVI alias Joseph Ratzinger: een biografie

Dat Johannes Paulus II opvolgen geen pretje zou zijn, wisten vele theologen al op voorhand. Maar dat het zo’n vergiftigd geschenk zou worden, konden maar weinigen inschatten. Pas paus en Joseph Ratzinger of Benedictus XVI krijgt het al zwaar te verduren. Volgens sommige kranten is het zelfs een naam die afschuw uitstraalt. Zijn dit maar losse vooroordelen, of heeft de man echt niet veel goeds in petto? Wat deed hij in het verleden om zo snel de tongen los te maken? Een korte schets van zijn levensverhaal…

Joseph Ratzinger wordt geboren op 16 april 1927 in een klein Beiers plaatsje Marktl. Zijn vader was er politieagent. Na enkele overplaatsingen van vader Ratzinger komt het gezin terecht in Traunstein. Daar zal Joseph Ratzinger een groot deel van zijn jeugd doorbrengen. Hij liep er ook school aan het klein seminarie. Wanneer hij twaalf jaar is wordt de kleine Ratzinger, net als zijn leeftijdsgenootjes, automatisch lid van de Hitlerjeugd. Door de oorlog moest hij zijn studies onderbreken. Tijdens die oorlog sluit hij zich aan bij een legerdivisie. Wanneer de Amerikanen de strijd winnen, keert Ratzinger terug naar huis. Daar wordt hij gebrandmerkt als Duits soldaat en wordt hij gevangen genomen door de Amerikanen. In juni 1945 laat met hem vrij en gaat hij terug naar Traunstein. Samen met zijn broer Georg trekt hij opnieuw het seminarie in.

In 1947 gaat Joseph Ratzinger theologie studeren aan de Universiteit van München. Zes jaar later doctoreert hij in de theologie, in 1951 werd hij al priester gewijd. Begin jaren 60 gaat hij doceren aan de Universiteit van Bonn en is hij een veelgevraagd spreker. Als rechterhand van Kardinaal Josef Frings maakt hij het Tweede Vaticaans Concilie mee. Daar werkt hij samen met onder meer Hans Küng, een progressieve theoloog. Uitgerekend Küng zal zijn leerbevoegdheid enige tijd later ontnomen worden door Ratzinger. Na heel wat heen en weer gereis tussen verschillende Duitse universiteiten wordt hij in 1977 benoemd tot Aartsbisschop van München. Datzelfde jaar zal Paus Paulus VI hem nog tot kardinaal benoemen. Zijn opmars binnen het Vaticaan kon van start gaan.

Paus Johannes Paulus II riep hem naar Rome om een waakhondfunctie te vervullen. In 1981 stelde de toenmalige paus hem aan tot prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Van 1986 tot 1992 maakte hij zich ook verdienstelijk als voorzitter van de pauselijke commissie die verantwoordelijk was voor de nieuwe catechismus van de Katholieke Kerk. Kardinaal Ratzinger leidde tevens de theologische commissie van het Vaticaan. In 1998 werd hij vice-deken en in 2002 deken van het kardinaalscollege. Sinds 1984 ontving hij liefst zeven eredoctoraten.

Toen Ratzinger 75 jaar werd, bood hij zijn ontslag aan bij de paus. Johannes Paulus II weigerde. Dinsdag 19 april 2005, drie dagen na zijn verjaardag, werd Joseph Ratzingen tot paus verkozen door 115 kardinalen. Na vier stemrondes en 26 uur had hij al meer dan een tweederde meerderheid achter zich geschaard. Daarmee was dit een van de kortste conclaven uit de geschiedenis.

Redactie: Pieterjan Viaene
Eindredactie: Frederik Misplon

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons