Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Reacties op het overlijden van Paus Johannes Paulus II

Paus Johannes Paulus II moet zowat de meest publieke figuur zijn van de afgelopen decennia. Jarenlang werd zijn doen en laten van nabij gevolgd. De man heeft ook op politiek vlak een invloed gehad. Van de crisis in het Midden-Oosten tot de val van het communisme in Oost-Europa. Het is dan ook vanzelfsprekend dat vele staatshoofden hun medeleven betuigen aan de katholieke gemeenschap. Een kort overzicht van enkele reacties:

Guy Verhofstadt, Belgisch premier: Premier Verhofstadt drukte ook in naam van de Belgische regering zijn medeleven uit. Hij wenste de katholieke gemeenschap steun toe na het heengaan van hun spirituele leider. Verhofstadt zei dat Paus Johannes Paulus II een nieuwe impuls aan het geloof gaf door zijn vele reizen. Hij speelde ook een belangrijke rol in de val van de Sovjet-Unie en de andere communistische regimes, aldus de premier. Hoewel velen het vaak niet eens waren met zijn standpunten drukte hij toch een belangrijke stempel op de 2de helft van de 20ste eeuw, besloot Verhofstadt.

Jacques Chirac, Franse president: Voor Chirac was deze paus een verlicht man die geÔnspireerd zijn boodschap naar alle continenten droeg. Dankzij zijn charisma, overtuiging en mededogen drukte hij zijn stempel op de geschiedenis. Aan zijn persoonlijke zoektocht van zingeving en rechtvaardigheid kwam nu een eind, zo sprak de Franse president.

Gerhard SchrŲder, Duitse premier: SchrŲder loofde dan weer de paus zijn persoonlijkheid en roemde hem voor zijn fantastische werk die hij heeft verzet doorheen zijn pontificaat.

Jan-Peter Balkenende, Nederlandse premier: Balkenende ziet Paus Johannes Paulus II dan weer als een strijder voor de vrede, de rechtvaardigheid en de democratie. Met een menselijke benadering en een bovenmenselijk verantwoordelijkheidsgevoel prees hij de overleden kerkvader. Hij sloot af met te zeggen dat geloven voor Johannes Paulus rechtstreeks impliceerde dat er daden werden gesteld.

Tony Blair, Britse premier: Blair zie dan weer dan het overlijden van de paus het verlies betekent van een groot spiritueel leider die zal gemist worden door zowel gelovigen als niet-gelovigen.

Jorge Sampaio, Portugese president : De Portugese president ziet de paus vooral als een tegenstander van het egoÔstische kapitalisme, waar geen menselijke ziel in schuilt en waar ook geen plaats is voor solidariteit.

Juan Carlos, Spaanse koning: Juan Carlos bedankt de kerkvader vooral voor zijn inzet. Zijn gevecht voor de vrede, de gerechtigheid en de waardigheid prees de Spaanse koning meermaals.

George Bush, Amerikaanse president: Bush zei dat de Amerikanen reden te over hadden om te houden van deze man uit Krakau. Hij inspireerde miljoenen landgenoten, aldus de Amerikaanse president.

Kofi Annan, secretaris-generaal VN: De secretaris-generaal van de VN is diep bedroefd door het heengaan van de paus. Hij wil zich vooral de strijd voor de vrede herinneren die Paus Johannes Paulus II gestreden heeft. Verder is hij de kerkvader dankbaar voor de erkenning die de paus de VN heeft geschonken door er onder andere in het begin van zijn pontificaat heen te gaan. Annan maakte ook nog zijn condoleances over aan de rouwende katholieken over de hele wereld.

Lech Walesa, voormalig leider van de Poolse solidariteitsbeweging: Walesa zegt dat zonder de paus er geen eind zou gekomen zijn aan het communisme, of op zín minst toch heel wat later. Was de paus er niet geweest, dan zou er meer bloed gevloeid hebben, aldus een bedroefde Lech Walesa.

Mikael Gobatsjov, voormalig Russisch president: Gorbatsjov noemt de paus de grootste humanist van deze wereld. Iedereen, niet enkel de katholieken, moeten hem erkentelijk zijn, volgens de voormalige Russische staatsleider.

Vladimir Poetin, huidig Russisch president: Een wijs en verstandig man die openstaat voor de dialoog, zo roemt Poetin de overleden paus. Zijn pontificaat is gekoppeld aan een woelige periode die hij met glans heeft doorstaan aldus de Russische president.

Alexiy II, Russische patriarch: Een opzet waar de paus niet in slaagde was het dichten van de kloof met de Russisch orthodoxe kerk. Wel moet de Russische patriarch erkennen dat de paus een uitzonderlijk man was die talrijke goede zaken heeft verricht in de wereld.

Calin Tariceanu, Roemeense premier: De premier verwees in zijn speech naar de bedevaart die Paus Johannes Paulus II ondernam naar RoemeniŽ. Hij dankte de kerkvorst eveneens voor de verlossing van het communistische blok.

Ivan Gasparovic, Sloveense president: Gasparovic noemde de overleden paus zelfs een symbool voor de val van het communisme en de vrijheid die ermee gepaard ging. Hij roemde Paus Johannes Paulus II voor zijn eeuwige strijd tegen het geweld en het onrecht in de wereld.

Mahmoud Abbas, Palestijnse president: Ook voor Abbas was de paus een religieuze man die vocht tegen het onrecht in deze wereld. Hij noemde hem de grootste bondgenoot van de vrede.

AriŽl Sharon, IsraŽlische premier: Sharon prees de paus al seen charismatische figuur en een vriend voor alle joden. De wereld verliest met het heengaan van Paus Johannes Paulus II ťťn van de grootste leiders van deze generatie, aldus de IsraŽlische premier.

Shimon Peres, IsraŽlische vice-premier: Voor Peres is Johannes Paulus een strijder tegen het antisemitisme in de wereld. Hij belichaamde ook de strijd tegen de ongelijkheid en roemde hem voor het slaan van bruggen tussen verschillende geloofsgemeenschappen.

Desmond Tutu, voormalige Anglicaanse aartsbisschop: De Zuid-Afrikaanse nobelprijswinnaar zal de paus herinneren als de man die de wereld rondtrok om de gelovingen tot steun te zijn.

Mohammad Khatami, Iraanse president: Kathami prees de overleden paus voor het bewandelen van de juiste paden. Verder roemde de Iraanse president Johannes Paulus voor zijn filosofische gedachte en zijn creativiteit.

Redactie: PieterJan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons