Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Toespraken n.a.v. oprichting Vlaams Belang

Op het congres waarop het Vlaams Blok ten grave werd gedragen maar reïncarneerde als het Vlaams Belang werden er enkele belangrijke toespraken gegeven. Politics.be brengt verslag...

Toespraak Frank Vanhecke
Voorzitter ad interim Vanhecke had het in zijn toespraak vooral over het zogenaamde geluk dat het Vlaams Blok te beurt is gevallen met het proces. Hij benadrukt dat het Vlaams Blok geen politieke masochisten zijn die het leuk vinden van de ene naar de andere beklaagdenbank gesleept te worden.

Verder was en is ook in de toekomst het partijprogramma geen vodje “kiezerslokkerspapier”, maar de essentie van alles waar de partij en haar leden met hun hart en verstand in geloven. Ook beloofde hij de aanwezige kaderleden dat de partij van naam veranderd is, maar niet van streken. Er wordt dus ook niet van programma veranderd, het verkiezingsprogramma van 13 juni 2004 zal op punten en komma’s na behouden blijven. Er werd van naam veranderd omdat het moest.
Hij voelt zich enorm beledigd omdat sommigen de partij ervan verdenken ambitie te hebben fatsoenlijke Belgische politici te worden. Niets is echter minder waar. Want volgens de Vlaams Belang - voorzitter laten de fatsoenlijke Belgische politici de problemen al decennia lang aanslepen en laten ze systematisch het eigen volk en meestal de zwaksten daarvan in de steek. Hij verklaarde ook dat zijn partij de consequent rechtse Vlaams nationale partij blijft. Ze blijven de partij die nooit het egoïstische “eigen volk alleen” heeft gezegd, maar die altijd, ook als ze het niet meer mogen zeggen, “ eigen volk eerst” zal blijven denken.
Hij belooft tevens dat de nieuwe organisatie zo snel mogelijk haar politieke slagkracht zal proberen te herstellen. Deze nieuwe organisatie moet zo efficiënt en succesvol worden dat de tegenstanders en vijanden nog heimwee naar de goeie oude tijd van het Vlaams Blok zullen krijgen.
De nieuwe naam Vlaams Belang dekt de volledige lading van het programma.
Frank Vanhecke stelde tijdens de persconferentie ook officieel zijn kandidatuur voor het volledige voorzitterschap. De kandidaturen beginnen hiervoor vandaag te lopen. Gerolf Annemans is geen kandidaat en zal zijn uittredend voorzitter steunen. Ook Marie-Rose Morel gaf toe in Polspoel en Desmet geen gooi te willen doen naar het voorzitterschap: “ We hebben een voorzitter en het is een goede voorzitter”

Toespraak Filip Dewinter: "You ain't seen nothing yet..."
“Kameraden Nationalisten”, met deze begroeting waren de bijna duizend aanwezigen welkom geheten op het stichtingscongres van Vlaams Belang. Dewinter profileerde zijn partij als de verzetsbeweging van de kleine man, de meest succesvolle partij die ons land heeft gekend, de partij die altijd de belangen van Vlaanderen heeft verdedigd. Het Vlaams Belang is daarbovenop dé brede volksbeweging, die de mening van een miljoen mensen verkondigt, en ondanks het verbod op partijen, zal men, aldus Dewinter, nooit de gedachten kunnen verbieden.
Dat de voorganger van Vlaams Belang racistisch zou zijn, wordt door Dewinter met alle klem ontkend, maar hij legt zich wel neer bij het vonnis van de rechtbank.
Toch wist het partijkopstuk gisteren te melden dat het oordeel van de kiezer boven het oordeel van de rechtbank kan gesteld worden: “Terwijl de rechtbank ons veroordeelde sprak de kiezer ons vrij, en dat sterkt ieder van ons in zijn Vlaams-nationale overtuiging, dat moet ons de kracht geven om verder te gaan, om door te gaan met als enig moto: “erop en erover!”
Opmerkelijk is het feit dat Filip Dewinter schuld bekent wat het verleden betreft, dat er inderdaad zaken te scherp zijn gesteld en dat er geprovoceerd werd, en naar eigen zeggen zal het ook in de toekomst nog gebeuren. Maar dit verantwoord geen veroordeling en men moet geen “boetetocht op blote knieën richting Canossa” verwachten. In tegendeel, men kan het Vlaams Belang verwachten, en dit zal in de toekomst blijven ijveren voor een Vlaams, welvarend en vrij Vlaanderen.
De naam Vlaams Blok moet men laten vallen (zie interview met F. Vanhecke), ondanks de emotie die er rond hangt, maar men moet vooruit, in plaats van “als Don Quichotte tegen windmolens te vechten”, wist Dewinter nog aan toe te voegen. “You ain’t seen nothing yet”
Als afsluiter werd de keuze van de locatie van het congres nog toegelicht: “Het Hortahuis, gebouwd op de puinen van het vroegere socialistische Brusselse volkshuis”.

Toespraak Gerolf Annemans: "Racisme is dom, maar..."
Vele vragen rond het Vlaams Belang zijn de laatste dagen en uren in de media verschenen. Gerolf Annemans heeft in zijn redevoering gisteren op het merendeel hiervan een antwoord gegeven. Een van de vragen was: “Waarom het Vlaams Blok van naam is veranderd?”. Het antwoord is kort en krachtig: omdat het moest. Toch wil Annemans zeker benadrukken dat aan de inhoud niets veranderd is. Zoals hij later in zijn betoog zal zeggen, wordt het programma van 13 juni op punten of komma’s na onaangepast overgenomen.
Verder beschuldigt hij het Belgische regime, dat ook in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw op onrechtvaardige wijze het Vlaams-nationalisme de kop wilde indrukken, van subjectiviteit. De namen van de rechters staan in zijn geheugen gegrift.
Dit is in een notendop wat het eerste deel van de toespraak van Gerolf Annemans inhield. Het gewoonlijke discours over de wets- en grondwetswijzigingen om de partij, ZIJN Vlaams Blok, te kunnen veroordelen, volgde hierop.
Of de nieuwe partij afstand neemt van uitspraken uit het verleden, wist Annemans met een oneliner te antwoorden: “Meer dan 25 jaar heeft het Vlaams Blok het Vlaams belang verdedigd: het Vlaams Belang zal altijd het Vlaams Blok blijven verdedigen.”
Het is wel duidelijk dat het Vlaams Belang niet minder zal provoceren als de voorganger Vlaams Blok met een betoog dat racisme dom is, maar fundamentalistische imams subsidiëren nog dommer blijkt.

Toespraak Luk Van Nieuwenhuysen: "Tanker"
Na een zeer korte geschiedenis over het succes van de partij, en een aanklacht op de rechters, was het zover. De door velen een “tanker” genoemde partij Vlaams Blok is door ‘het Belgische regime’ aan de ketting gelegd. Vlaams Blok is bij monde van Van Nieuwenhuysen officieel ontbonden, maar de partijraad en de besturen zullen ad interim blijven voort werken tot de interne verkiezingen op twaalf december. Frank Vanhecke wordt dus eerste (interim)voorzitter van het Vlaams Belang, wat de nieuwe, officiële naam van de partij wordt.
Na een spijtbetuiging wegens de afwezigheid van stichter Karel Dillen neemt dochter Marijke de honneurs waar en ontvangt ze lidkaart nummer één in naam van haar vader.
Van Nieuwenhuysen benadrukt dat niet de naam, maar wel de inhoud van belang is, de inhoud waarover Annemans zegt dat hij dezelfde zal blijven.

Redactie: Cedric Vloemans & Brenda Lioris
Eindredactie: Tasha Pauwels & David Van den Bossche

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons