Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

CD&V en CDH verdeeld over holebi-adoptie

De Christelijke oppositiepartij CD&V is bereid om over het VLD-voorstel voor adoptie door holebi-koppels te discussiėren. Intussen kant haar Franstalige tegenhanger CDH zich resoluut tegen het voorstel.
"Wij willen praten over het adoptievoorstel, maar wijzen er wel op dat wij al een gelijkaardig voorstel hebben ingediend over zorgouderschap", zegt Sonja Becq, Vlaams CD&V-parlementslid.

Dat voorstel is volgens Becq ruimer dan het VLD-voorstel. "Bij zorgouderschap wordt niet alleen rekening gehouden met de rechten van de co-ouder, maar ook met zijn plichten. De co-ouder moet bijvoorbeeld minstens twee jaar een zorgrelatie hebben met het kind voor er sprake kan zijn van adoptie", aldus Becq. "Bovendien is ons voorstel niet alleen bestemd voor holebi-koppels, maar ook voor hetero's", voegt ze daar aan toe.

Volgens Becq wil de CD&V op die manier de rechten van de biologische ouders beschermen en de nadruk leggen op het positie van het kind. "We zullen moeten nagaan wat de meerwaarde is van het VLD-voorstel", besluit het parlementslid.

Maar volgens de CDH, de Franstalige zusterpartij van de CD&V, gaat het voorstel in tegen de belangen van het kind. "Een wet zal er nooit voor kunnen zorgen dat vader plus vader of moeder plus moeder gelijk staat met vader plus moeder, dat is heel eenvoudig, maar blijkbaar is gezond verstand voor sommigen niet meer zo voor de hand liggend", zei de CDH in een persmededeling.

Ook de Franstalige tegenhanger van de VLD, de MR, zegt geen voorstander te zijn van het adoptievoorstel. De Franstalige groene partij Ecolo en de Franstalige socialistische partij PS zien holebi-adoptie wel zitten. Het beloven geanimeerde discussies te worden in het Belgische Parlement en de Kamer.

Wordt vervolgd dus...

Persmededelingen:
29/12/2003: sp.a: "sp.a wil snel werk maken van holebi-adoptie"
26/12/2003: VLD: "VLD wil adoptie door holebi-koppels mogelijk maken"
21/12/2003: spirit: "Recht op adoptie voor holebi's"
17/12/2003: spirit: "En dan nu adoptie !"
10/07/2003: CD&V: "CD&V wil zorgouderschap voor kinderen in anders samengestelde gezinnen"

Overgenomen, met toestemming van auteur & uitgever, van Gaybelgium.be

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons