Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Hugo Coveliers niet langer VLD-fractievoorzitter

U kent hem wel, de man van de zware uitspraken bij de VLD. Hij die steeds pijprokend door de wandelgangen trekt. Een oudgediende van de Vlaamse politiek die al heel wat watertjes doorzwommen heeft. Maar ook als advocaat is hij niet onkundig, ook aan de balie kent hij de klappen van de zweep.

Coveliers is niet doorstroomd van de liberale beginselen, ook hij is bij de VLD terecht gekomen. Oorspronkelijk behoorde hij bij de succesvolle Volksunie (VU) garde. Waarin ook zijn latere collega Jaak GabriŽls zat. Coveliers maakte de overstap in 1992 toen de PVV net van naam veranderd was en VLD was geworden. Het dient gezegd te worden dat ook onze minister-president van de Vlaamse Gemeenschap toen de overstap mee maakte. Dus ook Bart Somers is van oorsprong een Vlaams-nationalist. Misschien is het nu duidelijker waar de rechtsere kant van de VLD vandaan komt.

Hugo Coveliers lijkt zowat de man geworden die de kansen mist. Hij heeft momenteel al naast al grote postjes gegrepen en werd telkens gesust met een minder mandaat. Tot nu toe noemde hij zich een gehoordzame partijsoldaat. Hoelang hij de commando's van Verhofstadt - Dewael - De Gucht nog kan slikken is nog maar de vraag. De heilige drievuldigheid van de volkspartij sommeert hem telkens zijn positie op te geven.

Na heel wat ondersteunend werk als verkozene in de Kamer en in de Senaat besluit Coveliers ook eens op het voorplan te treden. Met zijn ervaring en kennis moest het mogelijk worden om een plaats in de spotlights te ambiŽren. Na de verkiezingen van 1999 leek het erop of de ministerpost hem niet kon ontglippen. Er werd zelfs reeds druk gespeculeerd over welke post het zou gaan, ging het Binnenlandse Zaken of toch maar Justitie worden. Het werd niks, nul, noppes voor de heer Coveliers. Tot zijn grote ontzetting greep hij naast de plaats in de regering. Als kleine beloning kreeg hij dan de titel van kamerfractieleider opgekleefd, maar natuurlijk was dit niets vergeleken bij wat hij moest hebben.

Ook in de aanzet tot de verkiezingen van 18 mei jongstleden liep het weer verkeerd. Coveliers had gedacht om toch maar de Antwerpse lijst te kunnen trekken maar dacht de heilige drievuldigheid wederom anders over. Deze plaats had men nu voorbehouden aan de Mechelse burgemeester en opnieuw zag Coveliers een belangrijke plaats onder zijn neus verdwijnen. Stilaan begon het toch te knagen bij de man, maar wonder boven wonder gebeurde er in Antwerpen heel wat. Als bij toeval kon de strijd om de burgemeestersjerp er losbarsten. Verhofstadt - Dewael - De Gucht gooiden zich onmiddellijk in het strijdperk en prezen hun vriend Coveliers om zijn uitstekend passende eigenschappen om een stad als Antwerpen te leiden. Ze hadden duidelijk het idee opgevat om de man te sussen. Zelfs Ludo Van Campenhout moest een stap achteruit doen om Coveliers zijn 15 minuten van roem te gunnen. Maar opnieuw mocht het niet zijn voor Coveliers, dit maal zag hij socialistisch kopstuk Patrick Janssens met de eer weglopen. Opnieuw stond Coveliers er beduusd bij te kijken.

Met het postje van fractieleider voor de Senaat leek alles een beetje tot rust te komen. Coveliers had het me heel wat tegenzin aanvaard maar moet gedacht hebben; beter dit dan niks. Niettemin ging Coveliers verder met het becommentariŽren van de partijtop. Zo vergeleek hij De Gucht onomwonden met een Albanese maffialeider, zei hij dat je enkel aan een ministerpost kon komen door de kont van de partijtop te likken en dat De Gucht met zijn mensen speelt als waren het Playmobil-poppetjes. Dergelijke woorden werden niet in dank afgenomen en nu heeft diezelfde top beslist om Coveliers leider af te maken. Waar De Gucht geen rekening mee gehouden heeft is dat er veel steun voor Coveliers van binnen de partij zelf komt. Dedecker, Devolder ťn Jong-VLD appreciŽren de ingreep niet. De Gucht kan wel eens in een benarde situatie terecht komen als de steun aangroeit en hardnekkig wordt. Hier hoort men nog van!

Pieterjan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons